Централната избирателна комисия няма да отмени вчерашното си решение, с което постанови да се спре машинния вот и на утрешните кметски избори да се гласува само с хартиени бюлетини.

Машините за гласуване в страната се връщат обратно в София

Любомир Георгиев внесе предложението като извънредна точка на днешното заседание, но то не събра достатъчно гласове, за да влезе в дневния ред на заседанието. Мотивът на Георгиев бе, че снощи, след заседанието на ЦИК, е получено решение от МЕУ, с което се удостоверяват машините. Точката бе подкрепена само от двама членове на избирателната комисия, а 12 гласуваха "против".

Така остава в сила решението от петък, с което ЦИК не позволява използването на машини за гласуване в неделя. Повод за това стана доклад на ДАНС.

В ефира на NOVA тази сутрин председателят на комисията Росица Матева заяви, че не хеш хкода е причината за решението, а други нарушения, които фигурирали в документа.

Окончателно: Ще гласуваме само с хартиени бюлетини на местните избори

„Информацията, която пристигна от ДАНС, е доста сериозна. За мен буди недоумение обстоятелството, че е предоставяна възможност на този заместник- министър в късната част на деня, според мен след 21:30 часа, защото аз до това време бях в ЦИК и нямаше информация да е подписано това решение, да бъде дадена възможност на този заместник-министър да подпише това решение. При изслушването на министъра на електронното управление пред председателя на Народното събрание, той категорично заяви, че това решение и този доклад няма да бъдат подписани от министерството, въпреки че вече е бил подписан от другите два държавни органа, които участват в удостоверяване на съответствието. И ние получихме писмо в Централната избирателна комисия отново подписано от министъра на електронното управление, че удостоверяването на съответствието не е приключило”, каза Матева в съботната сутрин.