Ще гласуваме само с хартиени бюлетини на местните избори 2023 година. Това решение бе взето по предложение на на зам.-председателя на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

Това стана ясно от редовното заседание на ЦИК. "Искаме Министерството на електронното управление да изпълни задълженията си по закон", допълни Томов. Решението беше прието с 12 гласа "За". 

В Централната избирателна комисия е било получено писмо от министъра на електронното управление. В него се посочва, че все още не е завършен процесът по сертифициране на устройствата за гласуване. Това е ключово изискване в Изборния кодекс.

"Сериозен проблем е, че вземаме това решение, без да е издадено становище за удостоверяване съгласно член 213-А. На базата на едно писмо от г-н Йоловски, което не е подписано и е 4 реда, и в което ни се съобщава, че все още не е взето решение. Предложих да направим последен опит да искаме МЕУ да изпълни задължението си по закон, но това остава в небитието. Проблемът не е дали ще отменим, или не машинното гласуване, а в това, че ЦИК не се оказва арбитър на изборния процес, а институция, която подчинява решенията си на волята на различни политически фактори. Това не мога да приема. По отношение на балотажа - отпада единственият смислен аргумент да вземем това решение още сега. Той е свързан с това машините да бъдат разпространени из страната. Това изисква физическо време, което за първия тур изтича", посочи зам.-председателя на ЦИК Цветозар Томов. Според него е могло да се вземе решение само за първия тур, а решението за втория - да се отложи с няколко дни.

Председателят на Комисията Росица Матева изрази несъгласие с думите на Томов. "Категорично не съм съгласна, че срамната ситуация е за ЦИК. Писмото е подписано с електронен подпис от Йоловски, няма да се съглася, че ЦИК не е запозната с информацията от ДАНС. Когато става дума за национална сигурност, информацията бе докладвана коректно и всички членове на ЦИК се запознаха с цялото съдържание. Всичко, извършено в рамките на днешния ден, е след запознаване с всички факти", обясни тя, предаде NOVA.

От своя страна Любомир Георгиев заяви, че не намира никакви основания да се взема решение за премахване на машините. 

В деня за размисъл ЦИК ще заседава отново.