В момента машините работят като принтери, от тази гледна точка е ясно, че никой не може да бъде излъган по този начин, защото вижда какво ще пусне като бюлетина. Това заяви премиерът Николай Денков пред български журналисти в Брюксел в края на двудневното заседание на Европейския съвет.

Той коментира изразените съмнения за работата на машините за гласуване в навечерието на предстоящите в неделя местни избори.

Скандал след доклад на ДАНС: Ще бъде ли отменен машинният вот в неделя

Цялата ситуация се използва, за да се постави отново под въпрос гласуването с машини, коментира премиерът. Очевидно е, че опозицията иска много да използва ситуацията като нов повод да събори правителството. Знаем, че ГЕРБ и ДПС от много време искат да премахнат машините, за тях това може би е удобен начин това да се случи, добави той.

Решението за гласуването трябва да бъде на ЦИК. Кодът е защитен с пароли от трима членове на ЦИК, те са затворени. Без ЦИК нищо не може да се промени по машините. Затова казвам, че има много шум, но малко съдържание в представените обвинения, допълни Денков. Трябва да решат политиците в Народното събрание искат ли да продължим по пътя, по който действахме досега, заяви той.
Николай Желязков, БТА