Свинаров: Да се върнем в това управлението е политическо самоубийство
Свинаров: Да се върнем в това управлението е политическо самоубийство / netinfo

След три години управление на това правителство в повече от секторите на обществено политическия живот се налагат промени. Това каза в предаването “Седмицата” на Дарик радио Николай Свинаров, депутат от БНД и добави:

“Основното ни безпокойствие е за икономическите показатели, защото ние говорим за голям икономически растеж, на фона на икономическия растеж трябва ясно да отчитаме сериозните икономически параметри като процента на нарастваща инфлация. Трябва да има мерки за ограничаване на инфлацията и подобряване ситуацията по отношение на текущата сметка”, заяви Николай Свинаров. По думите му, в последните три години в пъти сме увеличили дефицита по текущата сметка, което е много тежък показател с оглед външния дълг.

Относно ремонта на кабинета и изваждането на някои министри от него, г-н Свинаров коментира, че структурните промени в парламента ще бъдат относително малко, а повечето ще са в персонален план. “Важно е, промените, каквито и да са те, да бъдат за отстраняване на хората, които не се справят с работата си и да се назначат такива, които да се справят. Задачата на премиера и управляващата коалиция е много тежка”, каза депутатът от Българска нова демокрация.

На въпрос дали се засилват основанията и подозренията за един пресрочен вот Николай Свинаров отговори:

Управляващата коалиция ясно демонстрира волята си да управлява до края на мандата. Опозицията е достатъчно слаба, най-малкото в математическия смисъл на думата, а и не виждам възможности и основания за извън парламентарен натиск, който да приближи ситуацията до тази през 1997 година. Аз не очаквам пресрочен вот. Очаквам в следващите дни управляващата коалиция мощно и категорично да представи промените, да ги утвърди в пленарна зала, с надеждата като български гражданин това да е за добро.

Ще стабилизира ли това позициите на кабинета „Станишев” и ще върне ли доверието, което се оказа основен проблем?

Много е трудно в оставащата година до края на мандата да очакваме толкова драстични и положителни мерки, които да върнат доверието към кабинета. За мен вакуум от една година ще е изключително тежък за българските граждани. Ако този вакуум доведе до неблагоприятни последици в юнския доклад, ако не доведе до мощно разгръщане на замразените и спрени европейски фондове и тяхното бързо усвояване. Това е тежкият и тъжен вариант, останалото за мен би било чудо, което като че ли не е постигано в годините на преход в българския политически живот. Като представител на опозицията много ми се иска това правителство да се промени изцяло, но като български гражданин ми се струва, че една година вакуум би била, ако не фатална, поне изключително тежка за бъдещото развитие на страната.

Относно посланието на президента Георги Първанов, че в правителството трябва да се вкарат нови играчи Николай Свинаров коментира, че новите играчи не означава четвърта партия в коалицията, а могат да бъдат персонални уговорки с хора извън парламента.

На въпрос дали БНД би се върнала в управлението Свинаров отговори:

В рамките на този един мандат за всеки един от депутатите от Българска нова демокрация би било политическо самоубийство да участва в управлението.