Министъра Петя Аврамова
Министъра Петя Аврамова / МРРБ, Пресцентър
Двата Лота на скоростната отсечка ще се изпълняват по нова схема
Правителството даде зелена светлина за изграждането на скоростния път от Мездра до Ботевград. Очаква се строителните работи на терен да стартират до края на годината, а крайният срок за приключване е 2023 г. 

Вече са избрани и изпълнителите за двата лота, като максималният размер на ангажиментите, които АПИ може да поеме за сключване на договори с изпълнители е до 419 млн. лв, каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова на брифинг в Министерския съвет.

Предвижда се парите за изпълнението на проекта да бъдат събрани от ТОЛ такси и винетни такси, а изпълнителите ще получат сумата си чак след окончателното завършване на участъка.

Въвеждат 8 нови знака по пътищата у нас (СНИМКИ)

"Двата лота ще бъдат разплащани по нова схема - изпълнителите ще получат сумата след цялостно завършване и приемане с приемателна комисия на изградените участъци.Това е пилотен начин на финансиране и вярвам, че това ще действа дисциплиниращо и те ще работят максимално мобилизирано и ще изпълнят договорите в срок и с необходимото качество. 2023 г. е индикативният срок за приключаване на строително-монтажните работи", обясни Петя Аврамова.

Министърът обясни и че ще бъдат изградени кръгови кръстовища при Мездра, Дерманци, Ребърково, Лютидол, Скравена и Ботевград

Ето кои са страните с най-опасни пътища в ЕС (ВИДЕО)

"Ще има площадки за отдих по трасето, като е предвидено и изнасяне на трафика извън населените места. Ще бъдат изградени обходи при Лютидол, Типченица, Новачене, Скравена. При Лютидол има и две тунелни съоръжения", добави Аврамова.

"За Северозапада това е много важна пътна отсчека, която от години се чака от трите области - Враца, Монтана и Видин. Път, който е приоритетен за правителството", обобщи регионалният министър.

Над 50 км пътища са асфалтирани във Враца

Запитана дали ще бъдат обявени тарифите за ТОЛ таксите след изборите, Аврамова посочи, че те не зависят от местния вот и реформата в пътния сектор няма цвят.

"Предстои последна среща на Консултативния съвет, който сме сформирали към МРРБ, на който окончателно да бъде обявена тарифата и обхватът, така че да можем да продължим с последващите действия", обясни тя.