Румъния и България имат най-висока смъртност на пътя в Европейския съюз
Eврoпeйcкaтa кoмиcия публикувa последният си oтчeт зa кoличecтвoтo зaгинaли в пътнoтрaнcпoртни прoизшecтвия нa тeритoриятa нa цeлия Eврoпeйcки cъюз.

През 2018 на европейските пътища, вследствие на ПТП-та са загинали 25 100 души. Каналът "Vip Drift Taxi" във vbox7 показва кои са страните с най-опасни пътища в ЕС:

Румъния и България имат най-висока смъртност на пътя в Европейския съюз. Това показват анализите на Европейската комисия за 2018 г. Според статистиката 96 души в Румъния и 88 в България са загинали на 1 млн. население през миналата година. На трето и четвърто място се нареждат Латвия (78) и Хърватия (77). След тях следват Полша (76), Унгария (64), Гърция (64), Чехия (62), Литва (61) и Люксембург (60).

95% от всички катастрофи у нас са вследствие на човешка грешка

Най-безопасни са пътищата на Великобритания, Дания и Ирландия, където смъртността при инциденти е между 28 и 31 души на милион население. В повечето европейски държави тежките катастрофи със смърт са под 60 на милион.

пътища
iStock/Getty Images

Въпреки мястото на България в черната класация през миналата година, страната е успяла да намали с 9% фаталните пътни инциденти и е сред страните с най-голям прогрес, заедно със Словения, Литва, Словакия и Кипър. За последните 8 години тежките катастрофи със смърт в България са намалели с 20 процента.
Използването на смартфони по време на шофиране вече се е изкачило в четворката на най-честите причини за катастрофи по пътищата наред с превишената скорост, употребата на алкохол и наркотици и неизползването на предпазни колани на задните седалки.

И още:

Почти 100% от шофьорите у нас се смятат за нискорискови

Евростат: България е с най-много жертви при катастрофи с коли в ЕС