Август е най-кървавият месец на пътя. Именно през тази част на годината в България от 3 десетилетия насам загиват средно над 100 души. Доказва го и черната статистика, посочва NOVA.
 
Как да пазим себе си и останалите, докато шофираме в горещините?
 
От началото на годината до края на юни регистрираните ПТП-та са 2896 с 254 загинали и 3653 ранени. Статистиката не е приятна, въпреки че всяка година има спад в катастрофите. Летните месеци са изключително интензивни, трафикът е натоварен. Това са причините за произшествията и нарастване на бройката. Рискът е много голям“, коментира гл. инспектор Калоян Драганов от "Пътна полиция".

95% от всички катастрофи у нас са вследствие на човешка грешка
 
Наблюдава се умора от горещините, от това, че шофьорите тръгват в края на работната седмица към морето и се връщат обратно неотпочинали. Това води до неправилни маневри и преценки, които са фатални. Първокласните пътища и автомагистралите се оказват най-невралгичните точки през летните месеци”, допълни той.
 
„Хората, които тръгват на почивка, не се съобразяват с това, че не трябва да бързат. Важно е да стигнем до дестинацията си безопасно, а не с няколко минути по-бързо. Ако всеки спазва това условие, мисля че катастрофите ще намалеят значително”, каза Ивайло Славков от СБА.

Почти 100% от шофьорите у нас се смятат за нискорискови
 
Славков коментира и дали високите санкции в Гърция биха довели до спад на инцидентите по пътищата.
 
„Това е единият ключ към контрола. Там всички българи стават най-добрите и кротки шофьори. Знаят, че който бъде хванат с превишена скорост или направи нарушение глобите са жестоки и това е една значителна спирачка за джигитите”, добави той.

Инструктори: Ще има увеличение на шофьорските курсове
nova.bg