/ БГНЕС, архив
Без технически преглед на автомобила, ако не сме платили глоба
99745
Без технически преглед на автомобила, ако не сме платили глоба
  • Без технически преглед на автомобила, ако не сме платили глоба
Шофьори с неплатени глоби или дължими такси за използване на платената пътна мрежа няма да бъдат допускани до годишен технически преглед. Нарушители ще бъдат спирани и на границата, когато напускат или влизат в страната. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), гласувани на първо четене в транспортната комисия в парламента.
 
Колко още може да поскъпне „Гражданската отговорност“?

Депутатите приеха и промени, според които глобите, налагани от КАТ, ще се заплащат на място чрез ПОС терминал, за целта пътните полицаи трябва да бъдат оборудвани с такива устройства.
 
Промените в Закона за движение на пътищата, свързани с въвеждането на Тол системата от началото на 2019 г., предвиждат първоначално нарушителите да имат възможност да заплатят компенсаторна такса, каза за Дарик зам.-председателят на транспортната комисия депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов.
 
Над 90% от катастрофите у нас са резултат на човешка грешка

За превозни средства над 12 тона компенсаторната такса се предлага да е 175 лв., за такива между 3,5 т и 12 тона - 125 лв., а за леките автомобили до 3,5 т - 70 лв. Ако в 14-дневен срок компенсаторната такса не бъде заплатена, водачите ще бъдат глобявани.

Шофьори с неплатени глоби или дължими такси за използване на платената пътна мрежа няма да бъдат допускани до годишен технически преглед. Нарушители ще бъдат спирани и на границата, когато напускат или влизат в страната, като контролът ще се осъществява от Агенция „Митници“, обясни директорът на Тол управлението Антон Антонов.
 
От 17 декември водачи ще могат да закупят електронна винетка или да конвертират хартиената си винетка, ако е валидна и през следващата година, на уебсайта или чрез мобилното приложение на Тол управлението. Конвертирането е препоръчително, а не задължително и шофьорите, които не го направят, няма да бъдат глобявани.

Само за един уикенд: Над 6000 шофьори засечени с превишена скорост

Електронните винетки се въвеждат от началото на следващата година, а тол системата за тежкотоварните автомобили стартира от 16 август.
 
В транспортна комисия бяха гласувани и промени в Закона за личните документи, които предвиждат валидността на шофьорските книжки на хора с увреждания да бъде до 10 години, а не както е в момента до 5 години.