/ БГНЕС
Ще има лимити при обезщетенията за далечни роднини на загинал в катастрофа
99727
Ще има лимити при обезщетенията за далечни роднини на загинал в катастрофа
  • Ще има лимити при обезщетенията за далечни роднини на загинал в катастрофа
Лимит от 5000 лева обезщетение за далечни роднини за неимуществени щети при загинал при катастрофа на пътя. Това прие Комисията за бюджет и финанси в парламента. За близките роднини, в това число съпруг и съпруга, деца и родители, няма да има ограничения при обезщетенията.
 
Колко още може да поскъпне „Гражданската отговорност“?

Приетото решение е временно до изготвянето на методика, според която ще се изплащат обезщетения за болки и страдания при починал на пътя роднина. Обезщетението за далечни роднини ще се определя и от застрахователя и от съда.
 

БГНЕС


Според Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия, временната мярка няма да доведе до сътресения в застрахователния бранш.
 

"Това ограничение ще даде възможност да не се повишава размера на "Гражданската отговорност", както беше анонсирано, че може да се случи, след като Върховният касационен съд със свое тълкувателно решение разшири кръга на лицата, които могат да претендират подобни ограничения", поясни Стоянова.
 
Над 90% от катастрофите у нас са резултат на човешка грешка

Предложението срещна резервите на опозицията. Румен Гечев от БСП изтъкна, че липсват точни разчети на Комисията за финансов надзор, въз основа на които да се направи подобно предложение.
 

БГНЕС


"Ние не искаме да фалира някое дружество. Искаме секторът да бъде здрав, финансовият сектор застраховането. Но в същото време не искаме и тежестта да се прехвърля на потребителите или да е за сметка на загиналите", коментира Гечев.
 
Нарушителите на пътя ще плащат до 4 пъти по-скъпа „Гражданска отговорност“

Застрахователите одобряват предложенията на Менда Стоянова, но подчертават, че това ще реши проблема с цената на автозастраховката за определен период от време. Светла Несторова, председател на асоциацията на застрахователите, изрази опасенията относно взетото решение.
 

БГНЕС


"То оставя досегашната практика с най-близкия кръг от лицата там, където тя беше, а именно да се плаща неоценимото нещо емоционални болки и страдания, вместо това, което трябва да се плаща, а то е реално настъпили икономически и имуществени щети", отбеляза Несторова.
 
Средното изплащано обезщетение за загинал в катастрофа от застраховател към 2017 г. е 118 000 лв.