Предлагат до 5000 лв. обезщетение при смърт на пътя за роднини извън тесния кръг
Таван за обезщетенията на най-близките роднини - съпруг и съпруга, деца и родители на починал при пътно-транспортно произшествие няма да има, остава сегашният режим, т.е. доказват болките и страданията си пред съда по скалата от едно до десет, а таванът за разширения кръг роднини да бъде до 5000 лева, предлагат от ГЕРБ в Кодекса за застраховането. Това обяви на брифинг в парламента председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Темата с цената на "Гражданската отговорност" и протестите на гражданите в цялата страна е обсъдена на заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ късно снощи. Менда Стоянова и министърът на финансите Владислав Горанов са поискали среща с президента Румен Радев, за да го запознаят с предложенията на ГЕРБ в Кодекса за застраховането. 

Какво още обясни Стоянова за мотивите за предложението

"Няколко пъти обясних, че таван за най-близките роднини, изброявам ги - съпруг и съпруга, деца и родители, няма да има, остават при сегашния режим, тоест доказват болките и страданията си пред съда по скалата от 1 до 10. Таванът, който предлагаме, е за разширения кръг лица в резултат на решението на ВКС", каза Стоянова.
 
От август, когато излезе решението на Върховния касационен съд, до 1 ноември са постъпили 300 жалби за 850 души, които търсят обезщетение при средна претенция от 100 хиляди лева, посочи Стоянова и изчисли, че това прави около 100 млн. лв. допълнително от разширяването на кръга роднини в резултат на решението на ВКС.
 
"Ако остане досегашното положение, това означава допълнителни разходи за застрахователите. Тези допълнителни разходи за застрахователите няма да се случат тогава, когато се изплатят претенциите, а ще се случат до края на годината, когато се правят провизиите на застрахователите съгласно европейската директива. И те ще бъдат принудени да вдигнат премията на "Гражданската отговорност" и тогава вече има различни сценарии, които могат да стигнат до три-четири пъти увеличение - нещо, което хората не бива да изтърпяват", каза Стоянова и допълни: "Така че ограничавайки с таван до 5000 лева възможните претенции на тези роднини по вече настъпили събития с петгодишна давност, ние даваме възможност да няма голяма претенция, която би повлияла върху размера на "Гражданската отговорност". В противен случай, ако това предложение бъде изтеглено или не се приеме, означава, че "Гражданската отговорност" би могла да се увеличи двойно-тройно, дори и повече".

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и финансовият министър Владислав Горанов са поискали среща с президента Румен Радев. 

"Бяха изговорени много силни думи: "Цена на човешкия живот не може да бъде поставяна". Така е, човешкият живот няма цена, но трябва да има граница на исканията на този широк кръг от така наречени правоимащи, защото всичко това рефлектира върху всички оставали граждани. Затова хората са прави. Но искам ясно и категорично да кажа, че ако НС приеме това предложение, спекулации от рода двойна, тройна или 1000 лева "Гражданска отговорност" са безпочвени. Това пък, което излиза с 1000-те лева, е тотално фалшива новина - никога разчетите не са показвали подобна възможност, но това не е толкова важно. И 100 лева да се вдигне още застраховката на българина, мисля, че това не трябва да се случва", каза Стоянова.
 
Затова тя и финансовият министър са поискали среща с държавния глава. "Искам когато той заеме позиция, тя да е информирана, да го запознаем с всички подробности и разчети. И се надявам, че когато ги види и разбере същността, той ще ни подкрепи", каза Менда Стоянова.

Президентът Румен Радев каза, че не иска да се намесва в законодателния процес на НС и отбеляза какви провомощия му е отредила Конституцията. Радев посочи, че е наложил вето на промените в Закона корпоративното подоходно облагане, които водеха до изменения в други закони. Държавният глава изразява несъгласие с разпоредби, касаещи увеличаването на данъка за старите коли, отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци без мотиви, въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в  България, в зависимост от използването на имота, както и промени в Закона за митниците.

Повече вижте тук