Ако изтегля предложението си, „Гражданска отговорност” ще скочи, казва председателят на бюджетната комисия в НС
Председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова заедно финансовия министър Владислав Горанов ще поиска среща с президента. Това съобщи самата Стоянова пред NOVA.

"Късно снощи се състоя поредно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, на което бяха разгледани причините за протестите и исканията на протестиращите, които президентът систематизира в неговото изказване, те са доста хаотични, в различните градове хората искат различни неща, включително много общи, но президентът на практика систематизира проблемите и по този начин систематизира и самия протест", каза Менда Стоянова по повод критиките на президента за данъка за стари коли и предложенията, касаещи застраховката "Гражданска отговорност". "Искам президентът да разбере, да му разкажем как стоят нещата, неговата позиция да бъде информирана", каза Стоянова.

4 ноември: Борисов разпореди да не се гласуват промените в Кодекса за застраховането, докато не минат през широк дебат

По повод застраховката "Гражданска отговорност" Стоянова каза, че за миналата година застрахователите са платили 280 млн. лв. обезщетения за болки и страдания. "Досега кръгът на лицата, получаващи обезщетения за болки и страдания, беше сведен до родители и деца - родители на загинало дете и деца на загинали родители. С решение на ВКС този кръг се разширява до всички възможни роднини, включително и нероднини, които докажат определена емоционална връзка", каза Стоянова.

Горанов: Между 6 и 10 лева ще е увеличението на данъка на старите коли

"Моето предложение, за което се настоява да бъде оттеглено, всъщност брани всички тези хора, които са на улицата, от повишаване на застраховката. В това предложение са направени няколко неща. Първо, искаме да се изработи методика, чрез която реално с индикатори да могат да се оценяват имуществените и неимуществени вреди при настъпило ПТП, не само при смърт. Второ, искаме да се сложи лимит на онези обезщетения за болки и страдания на разширения кръг лица. Работната група, която продължи дискусията след голямата дискусия в бюджетната комисия, миналата седмица, всъщност стигнахме до извода, че не е нужно да има лимит на обезщетенията, когато имаме родител-дете - починало дете или починал родител, защото те и до момента се обезщетяваха и за тях застрахователите са платили 280 млн., но разширеният кръг лица - племеници, братовчеди, това натоварва допълнително. Само за трите месеца - август, септември и октомври, в които действа това тълкувателно решение, има заведени нови 300 иска за 100 млн. лв. Тези триста иска трябва да отидат и да натоварят допълнително "Гражданската отговорност", мотивира се Стоянова, като поясни, че въпросните искове били от племеници, роднини, различни хора, които искат да се възползват от ситуацията.

Според Стоянова трябва да има лимит на обезщетенията за онзи кръг лица, който досега не е бил включен и на който досега не са се изплащали обезщетения. "Предложението касаеше всички в началото, предложението се преработва, разработва, има няколко варианти на неговия краен вариант - това беше казано и на обсъждането, че работна група ще разгледа всички варианти. За нас е нормално това, което не е било лимитирано и което в годините е изплащано и чийто риск е бил включен в застраховката до момента, да остане такова каквото е. И за да не се постигне увеличение на размера на Гражданската отговорност, да се сложи лимит единствено на този кръг лица, който тълкувателното решение всъщност разширява", каза Стоянова.

Тя е на мнение, че задължително трябва да има таван на обезщетения за онзи кръг лица, който досега не е бил включен, ако не искаме цената на застраховката да скочи драстично.  

„Ако аз изтегля предложението си, цената на „Гражданска отговорност” ще се увеличи. Трябва да се търси решение в рамките на това предложение. В никакъв случай институциите не трябва да имат разнопосочно виждане в тази посока”, заяви още Менда Стоянова. По думите й не става въпрос за лобиране на една или друга застрахователна компания, а е категорична, че "говорим за лобиране за 3 млн. души, които имат застраховка "Гражданска отговорност" и чиято застраховка трябва да покрива разширения кръг от обезщетения". "За мен е важно всички да разберат за какво става дума, защото в момента се счита, че „Гражданска отговорност” ще се повиши заради предложението на Менда Стоянова, а е точно обратното. Предложението ми би помогнало за това тя да не расте”, допълни председателят на бюджетната комисия.

КФН отговаря на въпроси, свързани с предложението за въвеждане на системата „бонус-малус“

„Ще поискам среща с президента заедно с финансовия министър, защото искам президентът да разбере, да му разкажем как точно стоят нещата и да изрази информирана позиция. И се надявам, че тогава би подкрепил едно такова предложение”, уточни Стоянова. По повод данъка за старите коли председателят на бюджетната комисия каза, че като народ трябва да изберем искаме ли да защитим децата и здравето ни от вредния въздух или искаме да се превърнем в сметището на Европа.

КНСБ: Проектобюджетът за 2019 г. е най-добрият досега в управлението на Борисов

"Никой не наказва бедните, напротив, мисля, че в бюджет 2019 година имаме гигантска крачка - над 1.5 млрд. лева, заделени за социални плащания и социални разходи. Тази сума е насочена към бедните, към хората в неравностойно положение и хората, които не могат на пазара на труда да изкарват достатъчно, за да се издържат. Бюджет 2019 има повишение на заплатите от 10 на сто на работещите бюджетната сфера, повишение на пенсиите с 5.7 на сто, фокус върху важни политики в образование, здравеопазване, отбрана. И всичкото това разбирам, че не е достатъчно, но то се случва стъпка по стъпка", каза Стоянова.
nova.bg