/ iStock/Getty Images
Цената на шофьорските курсове ще се увеличи. С колко точно не може категорично да се каже и нека не се спекулира. Няма как да се увеличи броят на часовете за кормуване и да се запази цената, заявиха на пресконференция автомобилни инструктори.

Няколко сдружения застанаха зад идеята на МОН да се увеличи броят на часовете за практическа подготовка на шофьори и да се намали теоретичната подготовка.

Предлагат повишаване на часовете за кормуване на кандидат-шофьорите

Според Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ), Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка (СПАМП), Националния автоинструкторски съюз (НАИС), Българската асоциация на пострадали при катастрофи (БАПК) и Българско обединение на шофьорите промените, за които настоява държавата в подготовката на кандидат-шофьори ще подобрят обучението и качеството.

Статистиката показва, че 20% от всички ПТП-та са направени от шофьори със стаж зад волана под 2 години. „Това показва, че нещо в обучението куца“, категорични са браншовите сдружения. Че е нужна промяна цитират и данни на МВР, според които в анкета 96% от водачите са признали, че инцидентите стават по тяхна вина.

За миналата година черната статистика регистрира над 600 загинали, 8000 ранени. От началото на 2019 г. до момента 272-ма души са загубили живота си на пътя.

Всяка пета катастрофа у нас е предизвикана от млади шофьори

Инструкторите са единни в мнението, че проблемът не е в таксите, който иска и на по-висока цена ще изкара шофьорските курсове. А в крайна сметка, смятат те, шофьорска книжка не е нужно да има всеки, това е придобивка, който има възможност - ще я изкара, който няма - ще си търси други начини за придвижване.

Красимир Георгиев от АКАБ смята, че при сегашните 31 часа за кормуване няма как да се научат шофьорите. Според него „във фокусници да се превърнат при тази лудница с коли, няма как да подготвят кандидат-водачите. При сегашната ситуация е невъзможно да се прави обучение в трафик, на магистрала или за нощно кормуване – просто часовете недостигат. Затова, инструкторите са принудени „да въртят на 5 кръстовища, докато курсистите зациклят и не правят грешки”.

Автоинструктор: При по-скъпи курсове хората ще карат без книжки

Владимир Тодоров от БАПК допълва, че качеството на обучението ще се подобри и с нова система, която ще замени старите и неефективни хартиени картони. Тя ще записва в реално време началото на обучението и няма да се манипулира броят на часовете. „Когато са 42 часа, значи са толкова, всичко ще се записва и ще има следа“, убеден е Тодоров.

Предложение: Опреснителни курсове за всички шофьори

Йонко Иванов от СПАМП заяви, че по темата безопасност няма да се правят повече компромиси. Оттук нататък няма вече да се спекулира с допълнителните часове и от тях фирмите да печелят. „Ако ученикът иска допълнителни часове, ще трябва да попълни декларация. Според новите допълнителни часове, които ще влизат в обучението – 4 часа ще са за извънградско шофиране. Ще настояваме от АПИ да направят специална карта на пътищата с най-много катастрофи. Парадоксално е, че курсистите в Русенска област не са стигали до Бяла, където участъкът непрекъснато взима жертви“, обясни Иванов.

Предлагат тестове за по-възрастните шофьори

Няма да лъжем обществото – не може да се увеличава обемът на една услуга и да няма поскъпване. По принцип е възможно, но ще бъде за сметка на качеството. По-важното е в момента, че държавните институции имат желанието и куража да реформират тази така важна област. Смятам, че никой нямаше така да скача срещу обучението на курса, ако се бяхме съгласили да изкупим тренажорите на един фактор от Института за пътна безопасност, които предлага. Те обаче имат нулев процент към обучението, категоричен е Стефан Малковски от НАИС.
БГНЕС