ГДБОП получи антични предмети, голяма част от които са били обект на трафик от България.

Връщането им е резултат на проведени активни разследвания на главната дирекция с властите на САЩ, Великобритания, Италия и Германия. Това отбеляза главен инспектор Тигран Варданян от сектор „Трафик на културни ценности“ -  ГДБОП.
 

антични предмети
ГДБОП


Той поясни, че всеки случай е в различен период от време. Като пример посочи метални съдове, разкрити във Великобритания в резултат на съвместно разследване. Голяма част от предметите, носещи културно-исторически белези, са върнати от САЩ, също при проведени съвместни разследвания. По думите му те са станали обект на трафик от България, закупени са от най-различни групи иманяри и са изнесени в Испания. Чрез обществени пощенски станции, извършителите насочвали пратките за САЩ, а намерението е било там предметите да се пласирани поединично. След подаден от ГДБОП сигнал, колегите от САЩ ги задържат на границата.
 

антични предмети
ГДБОП


Като характерен пример за резултатно активно съвместно разследване гл. инспектор Варданян определи върнатия от САЩ шлем. Той уточни, че оперативните действия са започнали през 2017 г. по молба на Нюйоркската прокуратура. В хода им от американски гражданин  прокуратурата иззема около 180 предмета на стойност 70 млн. щатски долара. Стойността на културните ценности е неизмерима във финансов параметри, затова и стойността на незаконно продадените предмети е толкова, колкото един човек може да заплати. В случая шлемът е купен за 200 000 щатски долара, уточни гл.инспектор Варданян.

Александър Трайков, директор на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство “ към Министерството на културата, коментира, че механизмът на връщане е регламентиран в рамките на сключен меморандум между Министерство на културата на България и съответните държави. След като МВР свърши своята работа с връщането на ценностите, те се предават на Министерството на културата и министърът трябва да се разпореди на кои музейни институции да бъдат предадени, идентифицирани, почистени и включени в експозициите им.
 

антични предмети
ГДБОП


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
МВР