Столичният общински съвет не успя да избере председател за втора седмица. Това стана след като общинските съветници гласуваха общо два пъти днес, като на втория път гласуваха на балотаж, където се изправиха Борис Бонев (ПП-ДБ-СС) и Диана Тонова (БСП).

От групата на "Възраждане" - Красимир Гълъбов, от БСП издигнаха Диана Тонова, а ИТН издигнаха Пламен Данаилов.

Кандидатът ПП-ДБ-СС Борис Бонев отново получи 23 гласа, а кандидатът на БСП Диана Тонова получи 9 гласа. 12 на брой бяха недействителните бюлетини, а гласувалите общински съветници - 44. Общинските съветници от ГЕРБ пак не участваха в гласуването.

Кандидатите обаче не предизвикаха толкова сериозен дебат, колкото липсата на кмета в началото на заседанието, който беше на среща в Министерството на финансите.

Следващата дата, на която общинските съветници ще направят пореден опит да изберат председател на СОС, е 30 ноември като заседанието ще започне от 10:00 часа.

Спор възникна между общинския съветник на ГЕРБ Георги Георгиев и общинския съветник от ПП-ДБ-СС Веселин Калановскиселин Калановски. Калановски се обърна към Георгиев и заяви: "Вече не сте председател на СОС, свикнете с това", коментира той и призова Георгиев да спре да настоява Терзиев да присъства на заседанието. Освен това той разкритикува, че ГЕРБ искат да знаят какви политики предлагат от ПП-ДБ-СС, но не са се явили на разговори, въпреки че са били поканени.

Свиленски: Общинските съветници от БСП няма да подкрепят Борис Бонев за председател на СОС

От ГЕРБ продължиха да настояват общинският съвет да прекъсне заседанието си до пристигане на кметът на София Васил Терзиев. В крайна сметка водещата заседанието от ПП-ДБ-СС Грети Стефанова обяви 30-минутна почивка.

След почивката кметът на София се присъедини към заседанието и предстои гласуване на кандидатурите за председател на СОС.

На заседанието стана ясно, че кметът на София Васил Терзиев е на среща в Министерството на финансите. Направиха се предложения да се направи почивка, докато кметът се върне.

БСП започва серия от срещи с новоизбраните кметове и общински съветници

"На база на какво г-н Борис Бонев да бъде подкрепен от мен като представител на ВМРО? Кой от ваша (на ПП-ДБ и СС – бел. ред.) страна води разговорите с политическите групи, с общинските съветници за политики? Кой ги води – г-н Бонев ли, г-н Терзиев ли и на каква база ще си сравняваме политическите програми? Вашият инат ще ви изяде главата, защото съпротивата срещу Борис Бонев е голяма". С тези думи единственият общински съветник от ВМРО Карлос Контрера се обърна към кмета на София и групата на „Продължаваме промяната-Демократична България“ и „Спаси София“ в началото на днешното заседание на СОС.

В крайна сметка общинските съветници решиха да излязат в 30-минутна почивка. След почивката Терзиев дойде на заседанието.

"Бихме се радвали с тези, с които не се видяхме, да проведем разговори. Всички ние ще трябва да намерим начин да работим ефективно", заяви Терзиев по време на заседанието на СОС. Терзиев посочи, че отново ще изпрати покани за разговори с политическите формации в СОС. Той даде повече информация за разговорите, които вече проведе с трите политически сили, които откликнаха през изминалите почивни дни - БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ".

Васил Терзиев отново кани на разговори партиите в Столичния общински съвет

Общинските съветници не успяха да изберат председател от първия път. Борис Бонев събра 23 гласа, кандидатът на БСП Диана Тонова получи 9 гласа. Двамата ще се изправят на балотаж. Кандидатът на “Възраждане” Красимир Гълъбов събра 8 гласа, а кандидатът на ИТН Пламен Данаилов получи 3 гласа.
БГНЕС