Изборът за председател на Общинския съвет в София беше фарс и евтин театър, това съобщиха от ГЕРБ на брифинг пред медиите. На първото си заседание вчера СОС не успя да избере кой да ги председателства дори при две гласувания.

"На нас ни е трудно да си обясним какво се случва, макар че аз съм изучавал математика, логика, математическа логика, политически науки. Въпреки това последните политически сюжети последните два дни - не мога да намеря за тях обяснение", каза Томислав Дончев. 

"Присъединявам се към хората, които не намират обяснение, проблемът е, че сме участници в този фарс, който се разиграва от вчера. Първо, вчерашният ден беше изгубен за работата на Столичния общински съвет. С предварително известен край се проведе едно гласуване, в рамките на което ПП-ДБ и "Спаси София" не намериха подкрепа от никой друг. 31 гласа са необходими за избор на председател на Общинския съвет. Вчера те имаха 23 гласа, получиха толкова и при тайното гласуване. Изненади няма. Това, което ни изненадва, е всъщност развитието от днес - изявленията на Борис Бонев и започналите разговори между коалицията ПП-ДБ и "Спаси София", "Възраждане" и БСП. Защо се водят ден след избора? Очевидно, защото изборът вчера беше фарс и евтин театър, който послужи за едно единствено нещо - оправдание да се търси подкрепа от партиите, от които например "Да, България" с решение на Националния съвет се отрече официално", каза Георги Георгиев.

Той поиска отговор от Христо Иванов, Атанас Атанасов, Кирил Петков и Асен Василевоторизиран ли е Борис Бонев да води разговори с „Възраждане” за подкрепа в Столичния общински съвет, както и неофициално да разговаря с БСП. "На 3 ноември тържествено и в поредното си обръщение Кирил Петков заяви, че Ваня Григорова е "краен комунист, на пръв поглед симпатична, но всъщност това, което предлага тя, е диктатура". В неговия свят това не може да е избор. Нарича колегите от БСП и кандидатите им в листата екстремисти", припомни Георгиев и попита: „Екстремисти ли бяха Ваня Григорова и екипът ѝ в листата на 3 ноември, екстремисти ли са днес – на 14 ноември?”. Според Георгиев става въпрос за предварително подготвена сглобка, „такава, каквато вече беше направена във Варна".

"Затова Асене, Кириле, Христо, кажете си! Да знаем всички софиянци, защото този цирк не може да продължава", допълни той. 

"Свидетели сме на политическо лицемерие", каза от своя страна Антон Хекимян. 

Той изтъкна, че не е водил разговори с Васил Терзиев за постове, нито иска пост в неговия екип. 

От своя страна общинският съветник Мирослав Боршош допълни, че избирателите, които са гласували за Васил Терзиев, получават Ваня Григорова, а гласувалите за Ваня Григорова - получават Борис Бонев. "Опитваме се да покажем колко полярни могат да бъдат политиците в България в рамките на 24 часа", заяви Боршош. По думите му се подменя вотът на демократичната общност в столицата.

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви още, че няма да подкрепят вота на недоверие към правителството, но и няма да подкрепят предлагания държавен бюджет за догодина в този му вид.