Калин Стоянов
Калин Стоянов / Снимка: Георги Димитров
Смятам, че е недопустимо някой да се меси политически в МВР, както направи г-н Кирил Петков, заяви вътрешният министър
Не толерирам и не приемам никакви форми на насилие, както върху мирни граждани, така и върху полицаи. Това обяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на брифинг.

"Всеки, който е превишил правата си, ще бъде наказан. Никой не трябва да се съмнява в това. Разпоредил съм системни проверки. Аз съм на 100% с премиера Денков за обстоен анализ на отделните случаи на насилие по време на протеста на футболни фенове. Но не съм съгласен работата на министерството да е под общ знаменател за единични случаи, в които е имало превишаване на правомощие", обяви той.

Кирил Петков: От днес Калин Стоянов е министър на ГЕРБ и ДПС

Той благодари на полицаите, които съвестно и отговорно си свършиха работата. За по-малко от два часа овладяхте тази невиждана вандалска агресия, която обзе голяма част от тълпата, посочи той, като изтъкна, че са предотвратили по-голям погром и дори човешки жертви.

"Благодаря на премиера, че вчера потвърди, че лидер на партия е правил опити да кадрува в МВР, но аз не съм го допуснал. Смятам, че е недопустимо някой да меси политически в МВР, както направи г-н Кирил Петков. Не приемам да се издават присъди от телевизионни студия и социални мрежи", коментира той.

"Никъде няма практика след такива протести да хвърчи оставката на вътрешния министър", посочи той.

Петков обвини Стоянов, че е министър на ГЕРБ и ДПС, той отвърна: Опитвахте да се месите в дейността ми

Главният секретар на МВР Живко Коцев подчерта, че вече са идентифицирани полицейските служители, които своеволно са си позволили да упражнят агресия върху мирни цивилни граждани.

Той апелира да се спре "противопоставяне на обществото срещу полицията и полицията срещу обществото, вместо да се обединим срещу нарушителите, както и срещу служителите, които са превишили правата си".

Директорът на СДВР Любомир Николов посочи, че са назначени проверки веднага след клиповете в социалните мрежи за полицейско насилие.

"Образувах дисциплинарна проверка. Установено е за по-малко от 48 часа, че петима служители нарушават полицейските правомощия. Трима от тях са отстранени от длъжност. Срещу другите двама тече проверка, която да установи степента им на виновност. Отстранени са трима командири на отделение и двама старши полицаи. В хода на проверката се установяват и други служители, които евентуално са превиши правомощията си", посочи Николов.

Вчера премиерът Николай Денков изрази готовност да подаде оставка, ако вътрешният министър не се разграничи и не заклейми всички форми на полицейско насилие. "Ако има действия и тези полицаи си тръгнат, аз нямам да имам проблем с министъра. Ще имам проблем, ако той продължи да замазва ситуацията", категоричен беше министър-председателят.