Станишев: Готови сме да водим разговори с ПГ на ГЕРБ в рамките на НС
Станишев: Готови сме да водим разговори с ПГ на ГЕРБ в рамките на НС / снимка: Sofia Photo Agency

Готови сме да водим разговор с ПГ на ГЕРБ в рамките на Народното събрание - ако искат в зала "Запад", ако искат в зала "Изток", ако искат в пленарна зала. Това каза на пресконференция председателят на БСП Сергей Станишев по повод заявената готовност за диалог от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Единственото ни очакване е ГЕРБ да си заемат мястото в българския парламент, каза Станишев, цитиран от БТА. По думите му за една парламентарна сила, при това най-голямата, естественото място за диалог, спорове, търсене на национални приоритети и консенсус е Народното събрание.

Той посочи, че има както вътрешни, политически, икономически теми, така и външнополитически теми, свързани с членството на България в ЕС, по които задължително трябва да се търси национално съгласие.

Първо нещо, по което трябва да се води разговор, е как да се избегне загубата на средства по европейски програми, заяви лидерът на БСП. Според него необходима е и публична дискусия за новите приоритети на България. По думите му работата на държавата за излизане от криза също е изключително важна.

Депутатът Румен Гечев съобщи, че Коалиция за България работи по закон за ипотечните кредити и промени в други закони. Идеята е, когато длъжникът не може да изплаща кредита за единственото си жилище, банката да му го взима, но с това да закрива и кредита. Друга промяна, върху която се работи, е да се даде възможност за рефинансиране на ипотечен кредит като се отиде при друга банка. За целта се обмисля намаляването на наказателната лихва от 5 процента на 1 процент, както е при потребителските кредити.