Станишев: България ще влезе в ЕС добре подготвена
Станишев: България ще влезе в ЕС добре подготвена / netinfo

„Амбицирани сме да направим всичко възможно, за да изпълним до края на годината всички критерии за членство в ЕС. Строгият контрол от страна на Европейската комисия дава шанс на България да се присъедини към ЕС добре подготвена’. Това заяви министър-председателят Сергей Станишев на срещата си с френски сенатори от управляващата партия Съюз за народно движение.

Гостите са в нашата страна, за да се запознаят с напредъка ни в процеса на европейска интеграция, съобщи правителствената информационна служба.

България извървя дълъг път на много реформи, тя е част от петото разширяване на ЕС и заслужава да се присъедини от 1 януари 2007 г., са отбелязали представителите на френския сенат. Според тях Франция ще ратифицира скоро Договора за присъединяване на страната ни.

Премиерът Сергей Станишев е оценил политическия диалог с Франция като активен и динамичен, и е подчертал големите възможности за засилване на икономическите връзки между двете страни. Правителството осигурява отлични условия за чуждестранните инвестиции, които бележат съществен ръст през първата половина от годината - ние ще продължим да съдействаме на френските инвеститори, които искат да дойдат у нас, е казал още премиерът.

Той е очертал като перспективни сфери на сътрудничеството енергетиката, транспорта и селското стопанство. Положителен знак за развитието на двустранните контакти е нарастването на френските туристи в България, е допълнил Сергей Станишев.

Министър-председателят е благодарил на сенаторите за категоричната подкрепа на Франция по случая с българските медици в Либия. Той е благодарил лично и на присъстващия сенатор Андре Дюле, председател на групата за приятелство с Либия във френския Сенат, за активната му дейност по казуса.