Според Миков парламентът няма да приеме обща декларация за Украйна
Според Миков парламентът няма да приеме обща декларация за Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Народното събрание трудно ще изработи обща декларация за Украйна, това констатира председателят на парламента Михаил Миков, лансирайки тезата, че такъв документ не е необходим. Намекът му идва няколко дни след като ДПС и БСП се ангажираха да изработят обща позиция на всички парламентарни формации за случващото се в Украйна.

„При тази ситуация е очевидно, че трудно може да се изработи една всеобща позиция за Украйна в Народното събрание. Не знам защо парламентът трябва да бъде тикан в невъзможното”, коментира той, съобщава mediapool.bg.

Той посочи, че вече има изразена умерена позиция на страната ни от външния министър Кристиан Вигенин и от правителството. По този начин председателят на парламента „разсея съмненията”, че партиите в Народното събрание ще опитат да постигнат съгласие за общ документ.

„Лесно е да бъдеш храбрец, когато си член на НАТО. Но нека да погледнем други страни, които не дрънкат толкова доспехите, колкото нашият президент”, коментира още той по повод оценката на държавния глава Росен Плевнелиев за анексирането на Крим. Тезата на Плевнелиев се припокрива изцяло с позициите, демонстрирани от повечето държави-членки на ЕС.

Като контрааргумент на това мнение, обаче шефът на парламента ненадейно изтъкна не каква да е друга причина, а факта, че в страната ни имало много русофили. „В България има много хора, които са проруски настроени”, каза Миков и се мотивира с това, че няма друга страна в Европа, където паметникът на Цар Освободител да стои пред парламента, а и така се казва централен булевард.

От друга страна европейските партньори осъдиха Русия и наложиха политически санкции. При налагане обаче на икономически санкции България ще пострада, смята Миков.