Спешно изслушаха военния министър след размяна на реплики между Кънев и Борисов
Спешно изслушаха военния министър след размяна на реплики между Кънев и Борисов / БГНЕС, архив

ГЕРБ извикаха спешно военния министър Николай Ненчев в парламента, за да го изслушат. Причината - изявления на лидера на ДСБ Радан Кънев и на Атанас Атанасов, че министрите Николай Ненчев и Даниел Митов са гарант за евроатлантическото развитие на страната. ГЕРБ поискаха да стане ясно, че не те, а правителството е гарант. Министър-председателят Бойко Борисов също направи коментар на думите на Кънев.

Радан Кънев: Правителството е крайно кекаво по въпросите за НАТО и ЕС

След срещата с военния министър Валентин Радев от ГЕРБ коментира повода за срещата.

"Най-силното, което ни засегна е, че за евроатлантическата ориентация на България гаранти са двама министри - на отбраната и на външните работи, а не правителството, а не ние всички, които гласуваме мнозинството в парламента. И едни други думи, които не искам да ги повторя. Това ни накара да поканим министъра на отбраната, защото аз и моите колеги много добре знаем какво правим заедно и да попитаме дали той споделя всички тези неща", коментира Радев.

"Кой е гарантът за евроатлантическата ориентация? Не е ли мнозинството в парламента - парламентарната група на ГЕРБ заедно с нашите партньори от РБ? Такъв разговор водихме и получихме уверения. Министърът започна с благодарности към нашата група, след като разбра какъв е поводът", допълни Радев.

От своя страна Ненчев заяви, че днес още веднъж е заявил, че има изключително добра комуникация с министър-председателя по всеки един въпрос.

"Всичко онова, което съм поискал в сферата на отбраната, съм го получил, включително и увеличението на бюджета", каза министърът.

Борисов: Отвсякъде са ни давали за образец за най-лоялни партньори на ЕС и НАТО на Балканите

Министърът на отбраната Николай Ненчев се срещна и с депутатите от Реформаторския блок, след като ГЕРБ го извикаха.

"Няма какво да се коментира. Искам много ясно да кажа, че моят разговор с премиера по тази тема и неговата болезнена реакция показва, че много добре осъзнава гафа, който е направил, а фактът, че неговите министри са лоялни към него е добре известен и това е добре за държавата. Това, че той не е лоялен към тях, обаче, е зле за държавата", заяви след разговорите Радан Кънев.

"Ако има спор тук, той е между мен и Борисов, а Ненчев няма нищо общо, нито пък депутатите от ГЕРБ имат нещо общо. Премиерът Борисов подрони доверието на НАТО към България с поредица от необмислени популистки изказвания, свързани с Черноморския басейн. Изказвания, които рухнаха през последните дни драматично, защото отлично се разбира, че тук не става дума за яхти, а става дума за сериозен проблем пред националната ни сигурност. От там нататък неговата реакция показва, че той разбира за какво става дума, съзнава гафа, който е направил и се защитава по неуместен и гузен начин. Това е негов проблем, не мой", завърши Кънев.

След разговорите с реформаторите министър Ненчев отново беше категоричен, че гледа преди всичко да се отнася сериозно към работата си и към въпросите, които касаят националната сигурност.

"И нека още веднъж да го кажа ясно - получил съм пълната подкрепа, както от ГЕРБ, така и от Реформаторския блок", беше категоричен военният министър.