Борисов: Отвсякъде са ни давали за образец за най-лоялни партньори на ЕС и НАТО на Балканите
Борисов: Отвсякъде са ни давали за образец за най-лоялни партньори на ЕС и НАТО на Балканите / БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви преди редовното заседание на кабинета, че единственото нещо, което не търпи промяна в политиката им е членството на страната ни в НАТО и в ЕС.

"Това не е въпрос, който подлежи на дискусия", уточни министър-председателят.

Черно море да стане демилитаризирана зона, предлага Борисов

"Искам да разпръсна, това което се опитват да вменят като вина на нашето правителство. Някой се опитва да каже, че това правителство не е гарант за нашето членство в НАТО и в ЕС - това е нагла лъжа, клевета, измислица и желание да се направи предизборна агитация. Да се твърди, че военният и външният министър са гарантите за НАТО, а ние другите сме едва ли не пречка за това, е лъжа", каза премиерът.

"С военния министър сме посетили всички бази, участвали сме в много учения и всички предложения, която се отнасят за НАТО са минали през МС и парламента", каза Борисов.

Борисов: Ще има предсрочни избори, ако ГЕРБ не спечели президентския вот

Той отговори на твърдения на лидера на "Демократи за силна България" Радан Кънев от тази сутрин, че "по въпроса за НАТО ние имаме двама министри, които защитават българския интерес и един премиер, който подрива усилията им", без обаче да го споменава директно.

По думите му по всички теми, отнасящи се до НАТО и ЕС "единственият гарант с реална власт, е това правителство".

Радан Кънев: Правителството е крайно кекаво по въпросите за НАТО и ЕС

"Отвсякъде са ни давали за образец за най-лоялните добри партньори на ЕС и на НАТО тук на Балканите. С какво сме дали повод да се твърдят такива манипулативни лъжи и да се вкарва клин между министрите от човек който иска явно иска БСП, ДПС и останалите да се върнат на власт. Какво би правил военният министър ако не бяхме събрали повече пари (за превъоръжаване на армията) и щеше ли да поеме ангажименти към армията. Там където са най-тежките реформи, където ГЕРБ не можа да се справи в предишния мандат - в здравеопазването, ще видите, че това което направихме с Москов ще даде много голям резултат. С какво и откъде черпят това основание да манипулират и лъжат", попита премиерът.

"Нима президентът Путин и външният министър на Русия Лавров не ме сочеха мен с пръст като главен виновник, че това правителство е виновно за куп неща. Моите уважения към Трайчо Трайков и към Гроздан Караджов, но ако те са ми гарант за НАТО и за ЕС, значи със сигурност няма да сме там," каза Борисов. Винаги съм благодарил и на министър Ненчев и на всеки един от вас, и моля да реагирате на такива ситуации, каза Борисов.

Кънев: Борисов се страхува от независим кандидат в битката за президентския стол

Премиерът посочва, че националният интерес е запазен и при енергийните проекти.

"Нека сега иде някой от вас с енергийния министър Теменужка Петкова и да се разправя какво да прави с този реактор (атомният реактор, поръчан за спряната АЕЦ "Белене"). Лесни ли са тези преговори и нима ДСБ няма зам.-министър", попита Борисов.

"Нека се спрат парите за образованието , здравеопазването и културата и тези 600 млн. евро да ги платят, както и лихвите по 168 000 евро на ден. Да хвърлят тези пари в канала и готово. Защо нямат там позиция и чакат от нас да свършим всичко това" каза още Борисов.

Всеки ден полагаме огромни грижи и усилия, колите ви взехме само и само да покажем ,че от време на време правим и популистки неща, допълни той.

"Министър Москов, макар че нямаш никаква подкрепа и като ръководител на предизборния щаб на ДСБ в София си мой противник и вече те преписват като мой министър искам да продължиш с всички сили, особена това, което правиш с пръстовите отпечатъци и с намаляване на цените на лекарствата. Защото това е големият успех, това е трудното и болезненото, това е реформата и ще имаш цялата ни подкрепа и тук, и в парламента", каза Борисов преди редовното заседание на кабинета.