Черно море да стане демилитаризирана зона, предлага Борисов
Черно море да стане демилитаризирана зона, предлага Борисов / БГНЕС, архив
Черно море да стане демилитаризирана зона, предлага Борисов
88324
Черно море да стане демилитаризирана зона, предлага Борисов
Черно море да стане демилитаризирана зона, предлага Борисов
  • Черно море да стане демилитаризирана зона, предлага Борисов
  • Черно море да стане демилитаризирана зона, предлага Борисов

Черно море да се обяви за демилитаризирана зона - тази позиция изрази пред журналисти премиерът Бойко Борисов. "Нека да има патрули, но нека да има и бизнес и туризъм", добави министър-председателят в Стара Загора.

По думите на премиера българската делегация на срещата на НАТО във Варшава има концепция, приета от правителството и не очаква натиск за промяна в позицията.

Борисов против флотилия срещу Русия, иска яхти, мир и любов в Черно море

"Цял живот съм бил биткаджия и знам, че хубав бой няма. Винаги е лошо. Много по-умни, много по-мъдри векове преди мен са казали, че по-добре лош мир, отколкото добра война. Аз бих стигнал дори до крайности в тази посока - Черно море да бъде обявено за демилитаризирана зона, зона без военни, без подводници, без кораби. Защото това е зона, в която очакваме да се добива газ, всички държави имат туризъм, дава възможност за голям стокообмен. Какво ще ни донесат ракети, кораби и подводници за благосъстоянието на народите ни", попита премиерът и с това се мотивира, че би заел такава позиция.

Президентът Плевнелиев обобщи резултатите от срещата на НАТО във Варшава

Той каза, че иска да предложи тази идея на повече свои колеги, да го "преговори в Европа". И допълни, че я е споделял с президенти и премиери, когато идват. Министър-председателят не скри радостта си от посещенията на чуждестранни ръководители в страната ни. "За радост и на президента Плевнелиев, и на мен изолацията, в която беше изпаднала България при предишния кабинет... Сега виждате - всеки ден София е затворена, защото има гост", каза Борисов.

В Стара Загора премиерът присъства на откриването на регионалното депо за битови отпадъци. То е разположено в землището на село Ракитница, на площ от 325 декара. В Регионалния център за управление на отпадъците ще се приемат за третиране неопасни твърди битови отпадъци от всички общини в Старозагорска област и от община Твърдица, област Сливен. Инвестицията е втора по големина след софийското депо и е на стойност 52 милиона лева.