Борисов против флотилия срещу Русия, иска яхти, мир и любов в Черно море
Борисов против флотилия срещу Русия, иска яхти, мир и любов в Черно море / БГНЕС, архив
Борисов против флотилия срещу Русия, иска яхти, мир и любов в Черно море
87737
Борисов против флотилия срещу Русия, иска яхти, мир и любов в Черно море
Борисов против флотилия срещу Русия, иска яхти, мир и любов в Черно море
Борисов против флотилия срещу Русия, иска яхти, мир и любов в Черно море
  • Борисов против флотилия срещу Русия, иска яхти, мир и любов в Черно море
  • Борисов против флотилия срещу Русия, иска яхти, мир и любов в Черно море
  • Борисов против флотилия срещу Русия, иска яхти, мир и любов в Черно море

България отказа участие във военна флотилия срещу Русия. Предложението отправено към страната ни от Румъния е недопустимо, заяви категорично премиерът Бойко Борисов. Русия никога няма да предприеме военни действия спрямо България и наше участие в такава флотилия преминава границата, посочи премиерът. Той се закани, че ако министърът на отбраната и на външните работи са поели такъв ангажимент ще ги изпрати на военните кораби да воюват. Час по-късно, след среща с президента Росен Плевнелиев и военния министър и разговор по телефона с министъра на външните работи Даниел Митов, Бойко Борисов, Росен Плевнелиев и Николай Ненечев дадоха извънреден съвместен брифинг, на който увериха, че България не е поемала ангажимент за участие във флотилия с Турция и Румъния за отбрана в Черно море.

Плевнелиев: Да спрат спекулациите, нищо извънредно не се случва в държавата

Българо-румънски военни учения можем да правим всеки ден, другото вече е пряко отиване към военен конфликт, заяви премиерът Бойко Борисов. Според него участие на България във флотилия на НАТО би се приело особено тежко от руската страна.

"Винаги съм твърдял, че исторически няма как България да бъде нападната от страна на Русия. Те имат друг тип действия на територията на България и те са преди всичко икономически, които са били и срещу мен, но с ракети и танкове съм убеден, че няма такива идеи", каза Борисов.

"Флотилия означава ние да присъединим българските и румънските кораби към турските кораби, защото има такова споразумение още от много отдавна. Аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи, мир и любов. Не искам на курортите ми да се разхождат военни фрегати напред и назад. Българо-румънски учения може да правим всеки ден. Предлагам ви да дойдете на Шабла на ракетните учения, които правим. Но да изправим военните кораби като флотилия срещу руските кораби, вече минава границата", коментира премиерът и допълни, че ще изчака среща с военния министър и с министъра на външните работи, за да проучи откъде идва този проблем.

"Много ще ми е неприятно, ако те са поемали ангажимент. Ако мои министри са давали напразни надежди, без да ме информират по тази тема, ще имат проблем с мен. Ще ги пратя на корабите да воюват те", допълни той.

Русия предупреди НАТО да не засилва присъствието си в Черно море

Последва спешна среща в президентството между министър-председателя, президента и военния министър, които час след изказването на Борисов дадоха съвместен брифинг, заявявайки единна позиция, а именно, че България не е поемала ангажимент за участие във флотилия с Турция и Румъния за отбрана в Черно море.

Бойко Борисов каза, че освен от румънския министър на отбраната в среща с Николай Ненчев, въпросът за наше участие във флотилията е поставен и от президента и премиера на Румъния:

"Темата за флотилия беше повдигната и от техния премиер, и от техния президент. По начина, по който беше предложена, е отхвърлена и от държавния глава, от военния министър, и от мен. И на срещата с румънския премиер, и на срещата с румънския президент", каза Борисов.

На извънредния брифинг бе потвърдено, че България ще участва с до 400 военни в сухопътна бригада на НАТО в Румъния.

Сценарий НАТО да пази морската ни граница е възможен само ако страната ни стане обект на масирана бежанска вълна, обясни Борисов.

"Тема за кораби на НАТО да охраняват нашата граница може да възникне само при мощна бежанска вълна, ако се зададе по море, след като затворят Егейско и Средиземно", каза премиерът.

Междувременно стана ясно, че България не е уведомена по официален път, че Турция спира изпълнението на споразумението за реадмисия на бежанци, заради българския отказ за включване в обща натовска флотилия срещу Русия. Това съобщи още тази сутрин премиерът Бойко Борисов, а по-късно беше потвърдено пред Дарик от Министерството на външните работи. Премиерът обаче е притеснен от това, че турската страна е отказала заявките за връщане на 200 бежанци, и заяви, че ще се търси решение на проблема.

Премиерът Борисов два пъти подчерта, че не желае да обвързва темата за отказа на Турция да приема бежанци със заявката на България за неучастие във флотилията срещу Русия. И допълни:

"Фактът, че от 200 души, които сме върнали, има 200 отказа. Това ни тревожи. Ще намерим всички дипломатически възможности да разговаряме с колегите дали това е случайно, дали е временно или някакъв друг проблем".

Борисов отказа да коментира какви мерки ще предприеме правителството, ако се стигне до прекратяване на споразумението.