Плевнелиев: Да спрат спекулациите, нищо извънредно не се случва в държавата
Плевнелиев: Да спрат спекулациите, нищо извънредно не се случва в държавата / БГНЕС

„Няма нищо извънредно, което да се случва в държавата. Това каза по време на извънреден брифинг в президентството държавният глава Росен Плевнелиев.

По думите му има програма за отбраната, която е приета от правителството и Народното събрание, и там има описана среда на сигурност, която не се е променила.

Президентът каза, че нищо не се е променило в Плана за развитие на въоръжените сили и припомни, че там има 9 приоритета.

Борисов против флотилия срещу Русия, иска яхти, мир и любов в Черно море

„Няма как някой да е изненадан от това, което се случва във ВМС", каза Плевнелиев. По думите му информациите, които са в медиите, са донякъде слухове, донякъде неразбиране.

Държавният глава каза още, че участваме в инициативи на НАТО и припомни вчерашната позиция на България, която ще участва с до 400 военни в многонационална бригада на НАТО, базирана в съседна Румъния.

„Румънските колеги повдигнаха въпроса за военно регионално сътрудничество в областта на морската отбрана, това може да е инициатива, която България ще подкрепи само в рамките на НАТО, тя не се различава от всичко друго, което правим. Всяка от държавите-членки може да участва. Става въпрос за учение, координация, на ротационен принцип, къде тук е сензацията и новото", попита Плевнелиев.

„Правим това, което винаги сме правили и това, което сме планирали и сме го планирали пред българския народ. Няма кой и как да бъде изненадан. Нека да се спрат всякакви спекулации, че ще се правят флотилии с някого и насочени срещу някого", добави той.
„България не е част от подобни решения. Единни сме всички институции - говорим ясно и открито какво правим", каза още Плевнелиев.

„Щели да се купуват нови кораби - четем, слушаме абсолютни импровизации. Имахме КСНС миналата година. Казахме ясно това, което ще правим оттук нататък с въоръжените сили - да повишим тяхната съвместимост с партньорите в НАТО - това значи, че всяка една инициатива ще бъде в рамките на НАТО като легитимна институция. Силата на НАТО като отбранителен съюз е в това, че тя се изгражда върху силите на всяка една от държавите. Участваме в инициативи на НАТО", добави президентът.

Източник: Фокус; БГНЕС