Специализирана прокуратура предостави данни за разпространената по-рано в събота от МВР информация за разкрита престъпна група за трафик на мигранти.

Според прокуратурата има неверни данни относно извършени ден преди това действия по неутрализиране на организирана престъпна група за подпомагане на нелегални мигранти в страната по пътя им към Западна Европа.

Действията по разследването на 1 април 2022 г. са осъществени от следователи под ръководството и надзора на прокурори от Специализирана прокуратура. Служители на ДАНС, ГДБОП, ГД „Гранична полиция и „Вътрешна сигурност“ на МВР са участвали в разследващия екип за извършване на оперативно-издирвателни мероприятия.

Разбиха голяма престъпна група за трафик на мигранти, подпомагана от служител на МВР

Досъдебното производство е образувано през 2018 г. от прокурор при Специализирана прокуратура по разработка на ДАНС. Към привличане на лица в качеството на обвиняеми, се пристъпва след събиране на достатъчен обем от доказателства за съпричастието им към престъпната дейност.

На 1 април 2022 г. с прокурорски постановления като обвиняеми по делото са привлечени 6 лица. На три от тях е наложено задържане за срок до 72 часа, на един е определена мярка за неотклонение „подписка“. Един от обвинените изтърпява ефективна присъда във Федерална република Германия за друго престъпление, а за друг - сирийски гражданин, е установено, че е извън страната и е обявен за издирване.

Категорично не отговаря на истината, че полицай – служител на жандармерията, е бил арестуван по досъдебното производство. Служител на жандармерията е разпитан единствено като свидетел по делото, не му е повдигано и обвинение.

Обвинението не е съгласно с публикации, в които се сочи, че въпросното разследване е едно от 25-те „забавени без уважителна причина“ от прокуратурата, за които главният секретар на МВР сигнализирал Инспектората на ВСС. Веднага след това пряко се налага внушението, че вследствие на „забавянето“, през страната са прекарани хиляди мигранти, „което е можело да бъде избегнато с ареста им по-рано“. Твърди се, заради това забавяне „лидерът на бандата – сириец, се е укрил и е обвинен задочно“.

Неутрализирането на престъпната група отдавна e било планирано, подготвено, но не и реализирано - поради изтичане на информация към заподозрените от силова структура, извън ДАНС. А вследствие на изтичането на тази информация, ръководителят на групата напуска страната, уточняват от прокуратурата.