Седем души са задържани
Разкрита е голяма организирана група, занимаваща се трафик на мигранти от южната ни съседка. Това съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР).

Това е поредната разбита група, добавят от министерството. Усилията са насочени към неутрализирането на престъпна дейност и подсигуряването на границата на България и противодействието към нелегалната миграция.

В престъпната си дейност групата е била подпомагана от служител на МВР.

Задържаха мъж, превозвал мигранти на АМ „Тракия“


В акцията са участвали Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), Гранична полиция, Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и дирекцията "Вътрешна сигурност" в МВР.

По време на акцията са задържани седем души. Обиски е имало на девет адреса, два от тях са по неотложност. Иззети са вещи и предмети, които имат отношение към документирането на престъпната дейност на групата. Задържана е и група нелегални мигранти в София. Работата по случая продължава.

Това е едно от 25-те досъдебни производства, за които главният секретар на МВР беше сигнализирал Инспектората на Висшия съдебен съвет. Разработката е от 2018 г. По оперативна информация групата е превела хиляди мигранти. Ръководена е от сирийски гражданин.

Ръководителят на групата е успял да се укрие в чужбина и ще бъде обвинен задочно. Задържаният служител на МВР е от жандармерията и е оказал съдействие на разследването, затова прокуратурата е решила, че може да промени процесуалното му качество и затова не е задържан.