Шефът на НАП Румен Спецов говори за това, какво знае приходната агенция за скандала с магистрала „Хемус”, както и как е възможно една фирма хем да губи - хем да става все по-голяма.

По аферата „АМ Хемус“ той каза пред NOVA : "Ние от НАП нямаме тази функция и тези възможности да следим в реално време какво се случва в междубанковото трансфериране, както и нямаме опция да знаем кога се теглят пари на каса на съответната банка. Там вече банковите институции имат техните задължения да уведомят ДАНС, но не и НАП. НАП научава в хода на проверки, тогава можем да изискваме банкови трансфери, но това е впоследствие".

Обвиняемият за пране на пари от строежа на АМ „Хемус“ припадна в съдебната зала

Относно мъжа, задържан за т.нар. източване на милиони в чували, който е бил служител на приходната агенция, Спецов каза: "Познавам го като човек, не сме работили заедно като колеги. Но знам кой е".

За това, че схемата „Автомагистрали” е ощетила бюджета най-малко с 20 млн. лева, Спецов каза, че: "По начините, по които са правени поръчките и плащанията има ощетявания". 

Румен Спецов коментира и това, че 11 600 фирми са получили предупредителни писма от НАП заради нелогично големи материални запаси.

"Тези 11 600 фирми са натрупали материални запаси на стойност 9 милиарда лева. Това означава, че тук - на нашата територия, има налични запаси за 9 милиарда. Запасите може да са под формата на са дрехи, обувки, храни, които са налични в складовете".

Шефът на НАП каза, че не се страхува за живота си, въпреки че преди време е получавал заплахи за живота си. 

Румен Спецов потвърди за заплаха от бизнесмен към семейството му


"Слава Богу, тази опасност е елиминирана. Нашите служби си свършиха перфектно работата и към сегашния момент няма индикация за нова заплаха", каза той.
NOVA