/ Министерство на отбраната
Формирования на силите за специални операции от осем балкански държави взеха участие в международното учение „Strong Balkan - 23“ (B-9), съобщиха от Министерство на отбраната.

Учението на силите за специални операции на държавите от региона се проведе от 31 октомври до 10 ноември на територията на Албания. То е част от инициативата на началниците на отбраната на балканските страни за ежегодно провеждане на съвместна подготовка.

Министерство на отбраната

Участие взеха военнослужещи от Албания, България, Гърция, Румъния, Република Северна Македония, Турция и Черна гора, както и наблюдатели от Босна и Херцеговина.

Започва национално военноморско учение „Бриз-2023” с международно участие

Целите на учението са повишаване на оперативната съвместимост, обучение на личния състав на всички нива за планиране, провеждане и наблюдение на специални операции и прилагане на практика процедурите на НАТО.

Бяха актуализирани стандартни оперативни процедури по време на процеса на планиране и изпълнение на специални операции в многонационална среда. Учението премина в две части, като през първата се проведоха съвместни занятия по огнева, инженерна, тактическа и парашутна подготовка.

Министерство на отбраната

През втората част участниците бяха обединени в тактическа група за специални операции, която планира и проведе целия спектър от специални операции по сценарий, създаден за учението.

Участието в такъв формат на българските Специални сили е важен етап от подготовката им както и възможност да се задълбочи съвместното партньорство с балканските държави за повишаване на сигурността и поддържане на мира и стабилността на Балканите.