/ пресцентър, Министерството на отбраната
Започна многонационалното военно учение Agile Spirit – 2023 в Грузия с българско участие, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).

Учението е в района на Националния военен център за подготовка „Крътсаниси“, като в него участват над 3500 военнослужещи и цивилни служители от 25 държави и военни структури. България е представена с лекопехотен взвод от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово. 

Agile Spirit - 2023 включва компютърно-подпомагано командно-щабно учение с учебен щаб на многонационална бригада и батальонни тактически учения, които ще се състоят на полигони в Грузия до 1 септември.
 

пресцентър, Министерството на отбраната


Многонационалното тактическо учение е планирано и се осъществява от Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и Африка, съвместно с въоръжените сили на Грузия и формирования от страни членки и страни партньори на НАТО. Целта е да се повиши оперативната съвместимост и да се усъвършенстват оперативните способности на участващите сили по време на планирането и извършването на операции в многонационална среда, както и да се допринесе за поддържането на стабилна и сигурна среда в Черноморския регион, посочват от МО.

Разкриха на кое място в света се нарежда Българската армия

Ученията Agile Spirit се правят всяка година от 2011 г. насам, като от 2015 г. заедно с грузинските и американските въоръжени сили в него участват и военнослужещи от различни страни членки и страни партньори на алианса, включително и България. 

През юни България участва в Air Defender 2023 (AD 2023) - многонационално учение, организирано и домакинствано от Германия.  От МО посочиха тогава за БТА, че Air Defender 2023 е учение с реално използване на авиационни сили и средства, като демонстрира въздушната мощ на НАТО и способностите на военновъздушните сили за бърз и адекватен отговор.