Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Опитите за политизиране създават ненужно напрежение, смятат районните прокурори на София
Прокурори и служители от най-голямата прокуратура в страната – Софийска районна прокуратура, се обявиха против „опитите за политизиране на избора“ на Иван Гешев за обвинител „номер едно“.

ВСС преизбра Гешев с повторно гласуване, провело се на 14 ноември, с което той за втори път получи убедителна подкрепа от кадровиците на съдебната система. Президентът Румен Радев обаче все още не е подписал указа за неговото назначаване.

ВСС преизбра Иван Гешев за главен прокурор (СНИМКИ)

„Създаването на внушения за непрозрачност и предвидимост на проведената процедура и избор на главен прокурор, некореспондиращи и
неподкрепени с конкретни факти и обстоятелства, е напълно недопустимо, доколкото същото, не само неоснователно уронва престижа на съдебната власт
и в частност на Прокуратурата на Република България, но и засяга пряко авторитета на колегите, работещи съвестно и отговорно за законността, морала
и справедливостта, както и поставя под съмнение безспорно високите нравствени и професионални качества на избрания кандидат“, пишат прокурорите в позицията си.

Пореден протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор

Те са изпратили своето становище до ВСС, Инспектората, както и до държавния глава.

Асоциацията на прокурорите: Възразяваме срещу уличния натиск върху ВСС и компроматната война срещу Гешев

Според районните прокурори на София „опитите за политизиране“ на избора на Иван Гешев „кумулират ненужно напрежение и настройват общественото мнение, не само срещу категорично избрания кандидат за главен прокурор на Република България, но и срещу магистратската общност като цяло“. 

Иван Гешев: Една олигархична група, която се притеснява от закона, иска да провали избора

От Софийска районна прокуратура считат още, че изборът на Иван Гешев е бил „без аналог“, заради неговата публичност и прозрачност, а като пример посочват подробните отговори на всички въпроси, поставени на кандидата по време на изслушването.

Магдалинчев няма да внася съдийското писмо във ВСС, ще чака Лозан Панов да го направи

Прокурорите посочват още, че група според тях съдии, представляваща много малкачаст от съсловната общност, осъществява натиск към държавния глава и Висшия съдебен съвет за търсенето на дисциплинарна отговорност от Иван Гешев, с което се опитва да осуети встъпването му в длъжност.

Декларация на прокурорите и служителите при СРП в подкрепа позицията на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България