Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Не смятам да се извинявам на някого за това, че няма чувство за хумор, каза избраният за главен прокурор
Избраният за главен прокурор Иван Гешев обяви, че целият отпор срещу избора му лежи на безпринципност, защото става въпрос за опит на една политико-икономическа група да осуети кандидатурата му, за да се спаси от правосъдието и да защити интересите си.

"Просто един един кръг от хора, вие ги наричате олигарси, и съответният медиен кръг около тях, икономически политически, са против този избор, против тази процедура и против прокуратурата. Една група политико-икономическа, олигархична и така нататък, която се притеснява от закона, защото няма практиката да спазва закона, просто не иска да има избор, който на нея не ѝ харесва, иска да се провали изборът и конкретната кандидатура. Ето това е. Не става въпрос за принципност. Ако е принципност, ще имат еднакво поведение и еднакъв подход в сходни ситуации . Те имат различен подход в еднакви случаи. Това означава само едно - става въпрос за безпринципност и интереси", коментира пред медиите в Русе Гешев.

Като пример за двоен стандарт той посочи избора на Кристалина Георгиева за шеф на МВФ.

"Сещате ли се за МВФ, че бяха променени правилата - че не отговаряше, за да стане конкретният кандидат? Това недемократично ли е?", попита Гешев по повод изведеното като основен котрааргумент срещу него, че е бил един участник в конкурса. Изброи още и отминали избори за главния прокурор Борис Велчев, за шефа на ВКС Лазар Груев. "Казвам го, не да се защитавам, а става въпрос за двойни стандарти", заключи избраният за главен прокурор.

Той посочи, че никога след 1989 г. прокуратурата не е работила така силно и това плаши онези, които нямат полза този стил на работа да продължи. Избраният за следващия главен прокурор не скри, че е логично застрашените олигарси с парите си да стоят зад протестите срещу него.

"Засегнати бяха огромни икономически, финансови и всякакви други интереси. Ако щете - и политически. Логично е тези хора да не харесват и да не искат това да продължи. Един български олигарх, както вие го наричате, се крие в Сърбия. Той управляваше 7,8,9 милиарда. Е, мислите ли, че е щастлив той?", намекна Гешев за ексбанкера Цветан Василев.

"Друг български олигарх е подсъдим. Двама-трима още са в ареста и те управляваха империя от 200,300,400,500 млн. лв. активи. Е, мислите ли, че тези хора са щастливи и няма да ангажират ресурса и парите си, за да не продължи това, което прави прокуратурата и да не се развие?", даде отговор на въпроса Гешев за протестите срещу него. "Мислите ли, че тези хора искат да бъдат в ареста и да бъдат осъдени в един открит съдебен процес?", попита риторично той. Гешев призна, че уважава онези, които протестират по лично убеждение и го защитават, но не и другите.

"Не уважавам това някои да ми казват какво да мисля, защото се връщаме в едни времена преди 1989 г., един кръг от хора да са носители на обективната истина. Едва ли не, те говорят от името на бога!", възкликна Иван Гешев. "Те казват кое е вярно и кое не е вярно. Кое е истина и кое не е истина. Кое е добро и кое - лошо",продължи да изрежда той.

Гешев е категоричен, че няма как един прокурор или един главен прокурор да бъде харесван. "Ако мен ме харесват, като главен прокурор, значи нещо не е наред", смята той.

Той не възнамерява да се извинява на съдийката Атанаска Дишева, задето е лишена от чувство за хумор, по повод призива на Съюза на съдиите.  По време на повторното гласуване във ВСС Дишева се оплака пред ВСС, че в коридора Гешев й предрекъл блестяща политическа кариера.

"Прочетох, че някой иска да се извиня. Не смятам да се извинявам на някой за това, че този някой няма чувство за хумор. А иначе, дай Боже, и мен така да ме заплашват – че ще имам блестяща политическа кариера. Това обяви Иван Гешев, който преди дни беше преизбран от Висшия съдебен съвет (ВСС) за главен прокурор, по повод призива да се извини на Дишева.

Прокурор Даниела Ангелова: Съдиите са 2200 - 64 подписа не са представителна извадка


Срещу уличния натиск върху ВСС и очернянето на Иван Гешев се обявиха днес от Асоциацията на прокурорите, които настояват процедурата по избора на Гешев да се финализира и напомнят на съдийската квота, че те не се месят в техните кадрови избори. Според прокурорите някой се опитва тенденциозно да противопоставя съдии срещу прокурори. И следователите застанаха зад избрания за главен прокурор Иван Гешев, който очаква да чуе от президента, че е подписал указ за заемането на поста. Протестиращите, които замеряха ВСС с яйца и кофички кисело мляко, пък отново опитват да притискат Румен Радев с призиви да даде избора на Гешев на КС, както преди това скандираха под прозорците му да не подписва указ. Държавният глава направи точно това, което пожелаха, а според юристи, ако и сега не подпише, а поиска тълкуване от страна на КС, би било груба политическа грешка и погазване на законите в страната.