/ БГНЕС
Боян Магдалинчев няма да внася писмото на над 150 съдии в дневния ред на ВСС, а ще изчака това да направи Лозан Панов. Според него Панов вероятно е знаел за писмото и е можел да го внесе за разглеждане като извънредна точка на заседанието на ВСС, но не го е направил. Магдалинчев допусна и друга възможност - писмото на съдиите да е съгласувано с Панов.

Правосъдният министър: Няма правен мотив изборът на Гешев да се праща на КС

Представляващият ВСС бе категоречен, че приказките за цинизъм на председателя на ВКС не били състоятелни. „Да говориш едно, а да правиш друго е ненормално“, каза Магдалинчев и заяви, че няма той да внася писмото на съдиите в дневния ред на ВВС, а ще изчака това да направи самия Панов.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев коментира и възможността и президентът да сезира Конституционния съд преди да издаде указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Според него няма причина КС да бъде сезиран. Магдалинчев заяви, че този казус вече е тълкуван веднъж през 2002 година и има ясно ясно решение по него.

Прокурорите в писмо до Радев: Недопустимо е съдии да оказват натиск за избор на главен прокурор


„Добре си спомням решението на Конституционния съд от 2002 година, тогава беше по инициатива на тогавашния главен прокурор. Мисля, че Конституционният съд се е произнесъл много добре по характера и на предложението на ВСС, и указа на държавния глава. Нещата там са ясни“, разясни Магдалинчев.

Той бе лаконичен за хипотетичната ситуация, в която указът за назначаване на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ бъде подписан преди този на Иван Гешев за официализиране на позицията му като главен прокурор и.

Цацаров е решен да събуди КПКОНПИ от състоянието, в което се намира сега

„Няма никакъв проблем. Трябва тогава по-рано да встъпи в длъжност новоизбраният главен прокурор. Но пък той не може да встъпи в длъжност преди държавният глава да подпише указа“, обясни той.