Цацаров
Цацаров / БГНЕС
Коленичи се само пред Господ или в памет на загиналите, коментира главният прокурор по повод протеста пред Президентството
Номинираният за шеф на КНКОНПИ Сотир Цацаров обеща, че ще направи максимума да изчисти имиджа на Антикорупционната комисия, ако бъде избран. 

"Комисията има потенциал и по някакъв начин мога да допринеса тя да получи мястото, което й се полага по закон. В концепцията си ще предложа конкретни и прагматични промени в работата на комисията, за да бъде тя събудена от състоянието, в което се намира сега", коментира сегашният главен прокурор.

"Ако бъда избран, работата ми ще е председател на комисия, а не народен представител. Не е работа на председателя, нито на комисията, да предлага промени в закона. Това не означава, че законът не се нуждае от промени, напротив - действащият закон има доста несъвършенства. И ако по време на изслушването пред депутатите ми бъдат зададени такива въпроси, няма да скрия мнението си какви промени трябва да бъдат направени в закона", коментира той.

На въпрос дали ще успее да изчисти имиджа на Антикорупционната комисия, Цацаров отговори:

"Не знам дали ще успея. Мога да гарантирам едно - да направя максимума, на който съм способен, за да го направя. Ако успея - добре, ако не успея - вие ще първите, които ще го констатирате".

Той посочи и че не може да се очаква един човек да се справи с всичко сам.

"Ако трябва да сте оптимист в мен, няма вълшебник, който може, като главен прокурор или председател, на която и ще комисия, не президентът да го назначава, патриархът да го назначава, той не може да се справи сам с всичко. Но ако всичките имаме усещането не да сме оптимисти, а да си вършим работата, може би ще мръднем напред", отсече Цацаров.

Той уточни, че всяка година подава по две декларации за доходите и досега не е получил заключение за несъответствие.

Цацаров коментира и искането на БСП председателят на КПКОНПИ да се назначава от президента. "Това предложение не е ново, то бе направено още тогава, когато се раждаше концепцията за единен антикорупционен орган, когато бяха представени два законопроекта. Двата проекта се сблъскаха на един от първите КСНС при президента, когато се обсъждаха антикорупционните модели", припомни главният прокурор.

"Ако и БСП, и другата позиция, се абстрахират и изчистят от политическия момент, може би ще се стигне до много по-прагматични решения", смята Цацаров. Той обаче не мислел, че модел, при който единствено президентът назначава, е най-положителният и работещият за комисията. 

Сотир Цацаров коментира и протестиращите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, които преди ден коленичиха пред президентството и се помолиха за "правото и за достойнството на българския президент".

"Според мен се коленичи в два случая - единият случай е, когато човек много горещо се моли на Господ, другият е, когато се отдава памет на загиналите за България. Случаят, към който ме отнасяте, не е нито един от двата", заключи той.

Сотир Цацаров бе в парламента заради срещата си с парламентарната група на "Обединени патриоти". След нея от малкия коалиционен партньор заявиха, че ще подкрепят номинацията на Цацаров за шеф на КПКОНПИ, тъй като ги е убедил с виждането си за дейността на комисията.

"Зададохме му много въпроси. Има добра визия за реформа в специализираната комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество, реформа по отношение на законодателството и за това как трябва да бъде вдигната комисията на крак, за да може да оправдае обществените очаквания", каза Борис Ячев, който е председател на комисията за борба с корупцията в парламента.

Лидерт на НФСБ Валери Симеонов допълни и че със Сотир Цацаров са на едно мнение за промени в антикорупционния закон. Според Симеонов обхвата на проверяваните лица е прекалено голям. Също така и съставът на КПКОНПИ бил много раздут - 422 човека, а в антикорупционната дирекция работели само 32 души.

"Искаме стесняване на обхвата на проверяваните лица от КПКОНПИ. Трябва ли шофьор на Агенция да бъде проверяван, както и войниците на военна служба. Трябва да се направи така, че тази комисия да дава резултати, да не бъде репресивен орган. Също така чухме и виждането и разбирането на Цацаров по отношение на преките спешни промени, на които чисто административно трябва да бъде подложена тази комисия", коментира Симеонов.

Той посочи и че декларациите са прекалено сложни, което водело до грешки и попълващият декларацията ставал нарушител.

"На едно мнение сме, че съставът на комисията сега е много раздут - 422 човека, а антикорупционната дирекция е само в състав от 32 души. По-скоро там трябва да се засили кадровият потенциал", добави лидерът на НФСБ.

Съпартиецът му Валентин Касабов допълни и че при общинските съветници има видими корупционни практики, тъй като разполагат с големи ресурси. Затова и от НФСБ се заканиха, че ще започнат да подават сигнали именно за тези случаи. 

Симеонов акцентира и че при проверките винаги на първо място са депутатите и декларациите им са публични. Всички четат кой колко плочки има в банята, което е велика работа, коментира той.