Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Противопоставяме се на опита на някои кръгове да конфронтират двете магистратски професии - съдийската и прокурорската, казват обвинителите
Прокурорите в България излязоха с позиция, в която призоваха да спре недопустимият уличен натиск върху ВСС, настройването на двете магистратски общности - съдии и прокурори, една срещу друга, политическото вмешателство в дейността на прокуратурата и недостойните атаки по адрес на новоизбрания главен прокурор Иван Гешев. От гилдията на обвинението припомнят, че те никога не биха си позволили да се месят в кадровите избори на Съдийската колегия. Асоциацията на прокурорите апелира да бъде докрай завършена процедурата по избора на Гешев, съобразно Конституцията и законите на страната.

Ето и целия текст на позицията:

"Това, на което отново станахме свидетели през последните дни, а именно, недопустим уличен натиск срещу членовете на Висшия съдебен съвет, използването на безкрайни процедурни хватки и обструкции, сочи липса на идейно безсилие и липса на разумни юридически аргументи.

Такова  поведение има една единствена цел - избягването на реалния дебат относно законовите и професионалните критерии, приложими в процедурата за избор на главен прокурор на Република България, които критерии са мотивирали двадесет от членовете на Пленума на ВСС да дадат своята подкрепа в полза на г-н Иван Стоименов Гешев.

Настояваме да бъдат зачетени  ясната позиция и категоричното мнение на професионалната общност на работещите в системата прокурори, следователи и служители.

Същото се отнася и до вота на огромното мнозинство от членовете на легитимния да избере главния прокурор орган - Висшия съдебен съвет на Република България, които  открито, аргументирано и с името си и професионалната си репутация, застанаха зад номинацията на г-н  Гешев.

Асоциацията на прокурорите в България неотклонно ще брани законността, справедливостта и доброто име на всички работещи в Прокуратурата на Република България честни и достойни професионалисти.

Противопоставяме се на опитите на някои изолирани кръгове изкуствено да конфронтират двете магистратски професии- съдийската и прокурорската.

В тази връзка винаги сме следваме и ще продължим и за в бъдеще да следваме принципите на ненамеса в кадровата политика на съдийската общност, зачитане на независимостта и самоуправлението на съда и уважение към колегите съдии. 

Заявяваме, че никога не бихме си позволили в процедури за избор на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, да се намесваме в номинациите на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, в дискусиите за професионалните съдийски качества на кандидатите, нито пък в суверенните правомощия на президентската институция чрез внушения и медийни кампании.

Бихме искали да поставим пред цялото българско общество въпросите: Има ли лица, които  се страхуват от това да имаме прокуратура, която да работи активно и при стриктно спазване на законите на Република България в сферата на борбата с престъпността и за защита правата и интересите на гражданите?

Защо са притесненията прокуратурата да бъде оглавена именно от прокурор,  с дългогодишен и реален  професионален опит, доказал своите качества и решимост и който ясно и пред очите на цялото общество е декларирал своята визия и приоритети за развитието на Прокуратурата на Република България?

В заключение, призоваваме за завършване на процедурата на избор на главен прокурор при спазване на Конституцията и законите на Република България, за проява на държавническа мъдрост, за конструктивно и отговорно поведение, както и за недопускане на политическо вмешателство в работата на Прокуратурата на Република България."