Социолози: Първата година на ГЕРБ може да се смята за загубена за реформите
Социолози: Първата година на ГЕРБ може да се смята за загубена за реформите / БГНЕС

Първата година от управлението на ГЕРБ може да се смята за загубена от гледна точка на реализирането на нужните реформи в страната. Около това се обединиха в ефира на Дарик в оценките си социолозите Цветозар Томов и Антоний Гълъбов. В предаването „Кой говори" по Дарик Гълъбов разкритикува управляващите за липсата на воля да взимат и непопулярни за българите решения. Според Цветозар Томов властта може би постига известни успехи в борбата с организираната престъпност, но не и с битовата.

Цветозар Томов: „Хората в България не са загубили надежда, че дефицитът на справедливост може да бъде преодолян в известна степен по време на управлението на ГЕРБ и това дава шанс на сегашния кабинет да отговори на тези очаквания. До този момент правителството не отговаря на тези очаквания".

Антоний Гълъбов: „Големият проблем на тази първа година и изобщо на самата политическа култура, която е свързана с феномена ГЕРБ, големият проблем е в това, че се демонстрира решимост, готовност да се действа и т.н., а в крайна сметка се движим по течението. Няма готовност да се прекрачи отвъд онова, което е обществено приемливо. Без радикални реформи, без реформи, които наистина да променят начина на функциониране и на административна структура, и на законодателна и изпълнителна власт, не е възможно да се излезе от тази ситуация. Не е възможно само чрез засилена полицейска активност да бъде преодоляна ситуация, която се нарича страна, превзета от корупция.

Цветозар Томов: „Борбата с престъпността, това е един от митовете, който скоро ще се спука. Може би, с организираната престъпност имат някакъв успех. Единственото, което забелязах на повърхността, е, че се приемат все по-репресивни закони и все повече се извършват груби полицейски посегателства върху правата на български граждани. Това няма да е ефективен начин да се справят с престъпността. С приходите няма никакви доказателства за успешна борба с корупция. По отношение на държавните разходи също нямаме доказателства. В първите пет месеца на тази година това правителство е похарчило повече пари, отколкото правителството на Станишев, при положение, че то харчеше безобразно предизборно преди една година. За какви успехи с борбата в корупцията може да се говори в една такава ситуация".