/ БТА
От ваксинацията по-добро няма, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика, цитиран от БТА. По време  на блиц контрола в парламента Гълъб Донев призова лекари и работещи в домовете за възрастни и хора с увреждания да се ваксинират.

Зам.-здравният министър: В близките 10 дни няма да излезем от „зелената зона“

"Личният пример на всеки един от нас е в подкрепа на това българските граждани да бъдат мотивирани да се ваксинират", отбеляза още министърът. Той призова всички български медици, които не са се ваксинирали, да направят това, защото българските граждани гледат и се доверяват най-вече на медицинския персонал, на своя лекар за това дали да се ваксинират или да изчакат и да не се ваксинират.

"Лекарите са тези, които могат да обяснят ползите от това българският гражданин да се ваксинира и съответно вредите, които могат да настъпят впоследствие - постковид синдромите, които са много по-тежки при някои от преболедувалите", посочи още той.

Проф. Дудов: Категорично препоръчително е ваксинирането на всички онкоболни пациенти

"Въпреки че ваксинационният процес в България е доброволен, всички социални работници, които имат съприкосновение с хора, които са на дългосрочна грижа, настанени са в домове с резидентни услуги за дългосрочни грижи, нека да се ваксинират, защото така ще запазят и настанените възрастни хора и хората с увреждания в тези домове", призова още Донев.

"По същия начин бихме могли да отправим и призив към онези, които работят в хотели, ресторанти, в заведенията, в магазините, където ежедневно човекопотокът е много голям", добави още той.
БТА