/ Георги Димитров

След като на 15 април 2021 г. Националният оперативен щаб бе разформирован, не е издавана последваща заповед за възстановяването му. Това съобщават от правителствената пресслужба, поради „засиления медиен интерес.“ 

Край на Националния оперативен щаб

Преди дни служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров заяви, че не намира за необходимо Националният оперативен щаб да продължи да съществува в сегашния му вид, но решението ще е на министър-председателя. 

Кацаров: Няма необходимост от НОЩ в сегашния му вид 

„Националният оперативен щаб всъщност е една работна група, чиято задача е да съветва министър-председателя по въпроси, които бяха посочени от самия него. Моят съвет към сегашния министър-председател е, че ако той има потребност от това, може да продължи да съществува. Но от гледна точка на управлението на кризата, не е необходимо да продължава да съществува Националният оперативен щаб във вида, в който е бил досега“, заяви още д-р Кацаров.

Борисов: Разпоредих да се възстанови НОЩ, докато се избере нов

Националният оперативен щаб (НОЩ) за борба с COVID-19 беше разформирован на 15 април с решение на правителството (Борисов 3). Три дни по-късно Бойко Борисов съобщи, че е разпоредил дейността на НОЩ да бъде възстановена, докато бъде избрано ново правителство.  

По-късно главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че Националния оперативен щаб ще работи, ако им бъдат възложени задачи. "Няма страна в Европа, която да няма такъв координиращ орган”, заяви той.

Кунчев за НОЩ: Ще работим, ако ни възложат задачи (ВИДЕО)

Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 година. Националният оперативен щаб имаше за цел да организира и координира действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Председател на НОЩ беше шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, а в Щаба бяха имена като проф. Тодор Кантарджиев, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов, здравният министър проф. Костадин Ангелов.