България се присъединява към договора на ЕС с Pfizer/BioNTech за осигуряване на ваксини през 2022 г. и 2023 г. Това съобщи служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг след извънредното заседание на кабинета. Договорът ще осигури имунизиране с трета или четвърта доза от ваксината, ако има такава необходимост, обясни още той. 

Ще бъде децентрализирана поръчката на предпазни материали, сред които маски и дезинфенктанти, за безопасното провеждане на изборния ден на 11 юли. Това обяви още Кацаров. Областните управители ще организират доставките си, спрямо конкретните нужди, а държавата ще ги заплати. 

Кацаров коментира, че при предишните избори на 4 април процедурата не е била организирана добре и е имало комисии, които са получили предпазните си средства в деня, след изборите.

На въпрос предвиждат ли се кадрови промени в здравното министерство, Кацаров каза, че вероятно ще има.

Според Кацаров не е необходимо Националният оперативен щаб да продължи да съществува в сегашния му вид, но решението ще е на министър-председателя. 

Националният оперативен щаб всъщност е една работна група, чиято задача е да съветва министър-председателя по въпроси, които бяха посочени от самия него. Моят съвет към сегашния министър-председател е, че ако той има потребност от това, може да продължи да съществува. Но от гледна точка на управлението на кризата, не е необходимо да продължава да съществува Националният оперативен щаб във вида, в който е бил досега“, заяви още д-р Кацаров.

Здравното министерство обяви нов график за ваксиниране в страната 

Предстои да се вземе решение дали извънредната епидемична обстановка да бъде удължена, анонсира Кацаров. По думите му, всички трябва активно да участват в овладяването на пандемията

Служебните министри от кабинета „Янев“ се събраха на извънредно заседание в министерския съвет, за да гласуват план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.  

Одобрените средства са в размер на 57,1 млн. лева, съобщиха от правителствената пресслужба. Дейностите, които ще се финансират с тях включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали; отпечатване на бюлетините; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Одобрени са и допълнителни средства в размер на 11,1 млн. лв. по бюджета на Министерския съвет в случай, че изборите се проведат при условията на обявена извънредна епидемична обстановка в страната.

За секциите в чужбина са предвидени средства по бюджета на Министерството на външните работи за спазване на противоепидемичните изисквания и мерки в различните държави.

При условие, че на територията на България няма обявена епидемична обстановка, то тези избори ще струват на българския данъкоплатец с 8,6 млн. лв. по-малко от изборите на 4 април 2021 година, които са на стойност 65,7 млн. лева. В случай, че изборите се проведат в условията на епидемична обстановка, то одобрените средства за произвеждане на изборите на 11.07.2021 г. ще възлязат на 68,2 млн. лв. и ще бъдат с 2,5 млн. лв. по-скъпи от тези на 4 април 2021 г., като така се осигурява финансиране на над 500 секции в чужбина, което осигурява необходимите условия всеки български гражданин, желаещ да упражни правото си на избор да участва в изборния процес.

След провеждане на обществената поръчка за доставка на допълнителни специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталиран приложен и системен софтуер, ще бъдат осигурени необходимите допълнителни разходи за целта по бюджета на Централната избирателна комисия.

При вземане на Решение от страна на Централната избирателна комисия за въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции, правителството има готовност да осигури необходимите за целта допълнителни средства. 

„Така ще работим, както сме обещали - открито и навременно ще подаваме информация към вас“. Това заяви в началото на заседание служебният министър-председател Стефан Янев. Той анонсира, че през следващите дни вероятно ще се проведе и ново правителствено заседание.