Започна първото заседание на служебния кабинет, който беше назначен с указ на президента Румен Радев във вторник. 

В рамките на заседанието служебният министър-председател Стефан Янев и членовете на правителството ще обсъдят приоритетни задачи, които ще бъдат изпълнени през периода на работа на служебния кабинет.  

Служебният кабинет „Янев“ прие властта: Кои са министрите в него (СНИМКИ)

В началото на заседанието Янев обяви, че ще бъдат разгледани няколко текущи въпроса. 

"Първо - предстоящи заседания в европейски формати, които предстоят другата седмица. Ще направим разговор относно перспективите за социално подпомагане и наложените от пандемията социални мерки", каза още Янев.  

Новите служебни министри с първи коментари (ВИДЕО)

На заседанието ще бъде обсъден и планът за ваксинация

"Работим на пълни обороти, всичко е под контрол. Очаквайте информация навременна, честна и открита. Както заявихме, ще работим в полза на обществото."

Служебният премиер опроверга медийна публикация, че министър от кабинета му е с COVID-19. По думите му става въпрос за грешка, след като въпросният министър е направил 3-4 теста и има дори извинително писмо от лабораторията, което ще бъде публикувано от пресцентъра на Министерския съвет по-късно, обеща Янев.

Едно от първите решения на новия служебен кабинет е да добавките от 50 лева към пенсиите да бъдат изплащани поне до края на мандата. Това обявиха на брифинг социалният министър Гълъб Донев и финансовият министър Асен Василев. По думите им бюджетът е в критично състояние, но до следващата седмица ще има решение и за останалите социално-икономически мерки, които трябва да съживят икономиката и да подпомогнат на бизнеса и на самонаетите лица.