Служебните министри поемат властта от кабинета „Борисов 3“. Това се случи на церемония в Министерския съвет, на която не бяха допуснати журналисти. Новите министри говориха пред медиите на излизане от сградата, а по-късно дадоха и пресконференции, предава NOVA

Първи прие поста Светлан Стоев - служебен министър на външните работи от Екатерина Захариева. "Радвам се за избора на президента Радев, защото в Министерство на външните работи, особено по време на служебен кабинет, е много важно да има човек с опит, който да познава системата", каза Захариева при предаването на поста.

Стефан Янев: Ще работим почтено при спазване на законите (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Светлан Стоев беше директор на Държавния протокол в найотговорните и важни председателства на България досега. Благодарение на него и неговия екип за Българското председателство се говори до момента като една от най-добре организираните, гостоприемни и подредени европейски държави. Благодаря за съвместната работа през тези 4 години“, допълни тя.

МВнР

„Вътрешнополитическата обстановка може да ври и кипи, но в международната такава в последните дни с тревога наблюдаваме развитието и изключително опасната обстановка в Израел“, допълни Захариева. 

Тя подчерта, че българската дипломация, администрация и бизнес в цяла България е доказала, че страната ни е в сърцето на Европа. „За мен беше огромна отговорност и чест да представлявам страната си през тези 4 години и то по време на първото Бългаско председателство на Съвета на ЕС.

Радев: В служебния кабинет влизат доказани експерти (СНИМКИ/ВИДЕО)

Успяхме да върнем темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани и 4 години по-късно няма председателство, което да не я поставя на първо място“, заяви Захариева и допълни, че по време на това председателство България в нейно лице представляваше ЕС в редица международни формати на най-високо ниво.

Светлан Стоев, каза, че основното предизвикателстно ще бъде организирането на изборите в чужбима. "За първи път от много години, в качествот оси на министър откри, а не закри посолства", подчерта той"Основният принцип, на който ще наблегна, ще бъде екипността", донави той.

Стоев коментира ескалацията на израелско-палестинския конфликт. "България следи със силно безпокойство продължаващата сериозна ескалация на насилие в Израел и палестинските територии, която допълнително засилва напрежението особено в и около и в Йерусалим.

Категорично осъждаме продължаващите ракетни атаки и нападения срещу цивилно население, които са абсолютно неприемливи и трябва да спрат незабавно“, заяви той.

„Провокативният ракетен обстрел от Газа подлага на терор израелското и арабско население в Йерусалим и околностите му. Трябва да бъде прекратен веднага. Насилието и терорът не са решение. Настояваме за незабавно деескалиране и отново призоваваме всички страни за сдържаност, отговорност и здрав разум“, допълни той.

Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пое поста от Деница Сачева. "Основният приоритет, който ще следвам в своята работа, е да се възстанови заетостта след COVID пандемията, да се повиши качеството на работната сила чрез придобиване на нови умения, така че безработните да могат по-бързо да намерят работа", заяви той.

Служебният кабинет: Правомощия и разлики с обикновеното правителство

Донев заяви, че ще работи с мисъл за гражданите и за бизнеса, за да бъдат преодолени по най-добрия начин последствията от пандемията. Акцент ще бъдат уязвимите групи, които най-много пострадаха от пандемията, допълни той. Ще има целенасоченост на плащанията към тези хора.

По думите на служебния министър това, което работи добре към момента, ще продължи да се прилага, а онова, което има нужда от промяна, ще бъде коригирано, за да могат българските граждани да получат най-добрата подкрепа.

Гълъб Донев заяви, че ще работи почтено, прозрачно и професионално. Той посочи, че хората в министерството са добри професионалисти, работил е години с тях и вярва в тяхната почтеност и професионализъм и заедно с тях ще направят ефективни мерките.

Попитан дали ще остане подкрепата от 50 лева за пенсионерите, служебният министър каза, че ще има яснота, след като се запознае с финансовото състояние, като подчерта, че мисълта за хората и гражданите ще бъде основна.

Министърът изрази благодарност, че поема поста от Деница Сачева, с която се познават отдавна и са работили заедно добре. Деница Сачева предаде на Гълъб Донев папка с информация за всички обществени поръчки в министерството.

Тя заяви, че оставя министерството в добро състояние. По думите на Сачева, всички мерки за хората и бизнеса са обезпечени с касовите плащания до края на юни. "Мярката, свързана с родители, които трябва да гледат децата, докато учат онлайн, също е обезпечена до края на годината", посочи Сачева.

Новите служебни министри с първи коментари (ВИДЕО)

"Предстои служебното правителство да вземе решение как ще продължи тези мерки, като особено важно е това за туристическия бизнес, защото в разгара на сезона ще има нужда от подкрепа", допълни Сачева. Тя изрази увереност, че Гълъб Донев ще се справи и няма да се подаде на реваншистки настроения и на натиска на улицата.

На пресконференция говориха и финансовите министри Кирил Ананиев и Асен Василев. „Сутринта, за съжаление, чух от президента изказване за това, че държавата е в тежко финансово състояние, едва ли не в криза. Сега, на него му е простено, той не е финансист. Искам да заявя, че изпълнението на бюджета върви много добре, приходите също”, каза Ананиев.

БТА

„Ще разчитам изключително много на колегите в министерството. Отдавна знаем, че тук работят професионалисти. Това е едно от министерствата, които има най-добре подготвения състав”, бяха първите думи на Асен Василев.

Относно бюджета той благодари на Ананиев, че въпреки продължаването на кризата са успели с преструктурирания на разходи да продължат социалните мерки до края на май. Като най-важна задача на служебния кабинет и финансовото министерство Василев определи обезпечаването на изборите, както и грижата за фирмите, самонаетите лица и гражданите, които са в тежка ситуация след една година на финансова, икономическа и вече политическа криза.

„Разбира се, че ще се справим със задачите! Не ви ли вдъхваме доверие? Надявам се, че Терзийски ще ми помогне с кадровите промени, ако има такива. Ревизия на властта, доколкото знам, започнаха да правят в Изпълнителната комисия.

Това не е сред нашите задачи. Щом е казал президентът, ще има осветляване, доколкото времето ни позволи”, заяви на излизане от Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

По-късно той разкри какви ще са задачите на вътрешното министерство на пресконференция пред МВР. "МВР дължи на обществото спокойствие, активно противодействие и превенция на престъпността. Другите задачи в общ план ще бъдат ежедневните на МВР.

Служебният кабинет на Стефан Янев положи клетва (СНИМКИ/ВИДЕО)

Трябва да обезпечим онова, което дължи МВР на обществото - спокойствие, активно противодействие и превенция на престъпността. Летните месеци, които предстоят, са предпоставка за засилване на миграционния натиск. МВР има изключително важни задачи, за които ние ще направим всичко възможно да изпълним“, подчерта Рашков.

От своя страна досегашният министър на вътрешните работи Христо Терзийски посочи, че 25 години е работил в МВР и наистина си тръгва емоционално. „Това е важна част от моя живот. Сърцето ми остава с полицията. Всичко, което е необходимо от моя страна, ще бъде направено. Пожелавам успех на г-н Рашков“, каза още той.  

„С Терзийски обсъдихме някои неща, имахме това време. Но сега ще продължим разговора, за да се придобие информация какво е състоянието в МВР в общ план.Не можем да започнем да обсъждаме детайли.

Като придобием необходимата информация, ще имате удоволствието да я получите. Днес е официален ден. Не искайте от мен да говоря едва ли не за задачи, които предстоят в МВР. Може би ще са необходими поне няколко дни, за да може да се навлезе в проблематиката на това голямо, сложно и отговорно ведомство“, заяви Рашков.

Служебният кабинет „Янев“ прие властта: Кои са министрите в него (СНИМКИ)

Той подчерта, че ще подходят с необходимата отговорност главно към изборите на 11 юли и ще вземат всички мерки, които законът предвижда за функциите, дейността и правомощията на МВР, така че да гарантират на българското общество провеждането на честни, прозрачни избори, за които няма да има основание за оспорване.

„Ще обърнем сериозно внимание да не се допуска купен вот, който изкривява политическата картина в страната“, каза още Бойко Рашков „Прозрачност и отговорно поведение. Ще направим всичко най-добро от себе си. Всеки ден ни е важен”, подчерта служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Колегата му от здравното министерство Стойчо Кацаров отказа коментар. Такъв направи неговият предшественик. „С облекчение и голяма радост от постигнатите резултати предавам властта”, заяви бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов прие поста от досегашния министър Красимир Каракачанов на церемония в Министерството на отбраната, съобщиха от ведомството.

"Искам да пожелая на новия министър на отбраната, на неговия екип и всички вас да работите със същия горещ порив затова да издигаме способностите на Българската армия и да увеличаваме нейните възможности.

За да може тя не само да изпълнява своите конституционни задължения за защита на териториалната цялост и суверенитета на България и да изпълнява своите съюзнически ангажименти, но и да продължава да бъде онази българска институция, която има най-високото одобрение на българските граждани. Армията и военнослужещите го заслужават", е заявил Красимир Каракачанов. Той е благодарил на висшето военно ръководство на Министерството на отбраната за съвместната работа.

Министерство на отбраната

Министър Георги Панайотов е подчертал, че основната функция на служебното правителство е да организира и проведе предсрочните парламентарни избори. "Живеем във времена на тектонични геополитически размествания. В такива времена армията трябва да бъде силна. Защото силна държава може да има само ако има силна армия", е посочил той.

По думите му, способностите на българските въоръжени сили трябва да бъдат развивани и армията трябва да бъде модернизирана.  По традиция новият министър на отбраната е получил от досегашния Красимир Каракачанов икона на Свети Георги, покровител на българското войнство.

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов прие държавния печат от своя предшественик на поста Десислава Ахладова, съобщиха от Министерство на правосъдието.

"Обществото до голяма степен свързва правосъдие със справедливост, въпреки че министерството не извършва правораздавателна дейност. Очакванията на гражданите са много големи", е казал Стоилов след церемонията.

За този кратък период очакванията към мен, като представител на кабинета, са още по-големи, защото често хората смятат, че независимо от времето, с което
разполага едно служебно правителство, то трябва да направи нещо повече, за да решава проблемите, е посочил той и е очертал няколко групи задачи, които стоят на
дневен ред.

БТА

Сред тях той е откроил подобряването на администрирането на ръководените от министерството дейности в интерес на гражданите, акцента върху проблемните области в изпълняваните от ведомството функции и изготвянето на оценка на въздействието от прилагането на определени закони.

Министърът е коментирал и започналата дискусия за специализираното правосъдие. "Смятам, че трябва задълбочен преглед на тази около десетгодишна дейност и главно на нейните резултати", е казал Стоилов.

От своя страна, Десислава Ахладова е благодарила на екипа на министерството за съвместната работа и им е пожелала да продължават да отстояват професионализма си.

Задачите пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството и хода на тяхното изпълнение, както и предстоящите събития, към които министерството има ангажименти, обсъдиха новоназначеният министър Виолета Комитова и досегашният министър Петя Аврамова, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

БТА

Служебният министър прие поста от своята предшественичка на символична церемония в МРРБ. Петя Аврамова пожела успех в работата на новия министър. 
nova.bg