Очакваме ревизията да продължи този път от служебните министри, коментира на брифинг Мая Манолова, председател на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!" и председател на временната комисия по ревизия на управлението в 45-ото Народно събрание.

Мая Манолова: Комисията по ревизията показа, че корупцията може и да се осветява

Това е едната задача на служебния кабинет - цялата истина за управлението на Бойко Борисов и за това как са харчени парите на българските граждани, посочи тя. Второто, разбира се, е осигуряване на честни избори, добави Манолова.

Бизнесменът Светослав Илчовски твърди, че бил изнудван и рекетиран за пари от управляващите

По думите й, вече са налице законовите предпоставки - имаме Изборен кодекс, който да осигурява повече прозрачност, честност и свобода на изборния процес.

Оценката на служебния кабинет "Изправи се! Мутри вън!" ще даде след като видим каква е степента на ангажираност на министрите от служебния кабинет със сигналите, с които се занимаваше комисията по ревизията, заяви Манолова и посочи, че тази сутрин са изпратили всички сигнали до служебните министри.

Очакваме новият регионален министър да продължи изясняването на истината как са финансирани пътните строежи през държавната фирма "Автомагистрали", каза Манолова. По думите й там са похарчени за две години близо 5 млрд. лева, които са превъзлагани без публичен конкурс. Тя посочи, че очакват пълната картина за Програмата за саниране, по която имало три схеми за източване на средства, както и истината за "ВиК холдинг"-а.

„Градус“ АД ще потърсят съдебна отговорност за всяко невярно твърдение

Манолова коментира, че очакват ангажираност и от министъра на земеделието със сигналите от земеделски производители. Очакваме също така ангажираност от енергийния министър, защото става въпрос за много сериозни суми, с които са боравили енергийните дружества, включително с това са свързани сметките на българските граждани за ток, вода и парно, и, разбира се, цялата истина за изграждането на Балкански поток, посочи тя.

Манолова отбеляза, че в ресора на министъра на икономиката са "Монтажи" и "Държавната консолидационна компания" и поиска да бъдат направени проверки как тези държавни структури са изразходвали парите, отпуснати им с постановления на Министерския съвет.

Прокуратурата проверява казаното от Светослав Илчовски и Иван Ангелов в парламента

"За пет заседания комисията по ревизията свърши повече по темата антикорупция отколкото целия 44-и парламент за четири години", коментира Манолова.

Според нея, ако има желание и воля, възможности и време има. "Два месеца са достатъчно дълго време. Още повече, че ние сме изпратили достатъчно информация, сигнали, информация от съответните държавни дружества за съответните министерства къде точно трябва да бъдат проверени харчовете на властта", добави Манолова.
БТА