Личните лекари ще получават ваксини срещу COVID-19 от логистични пунктове
До 18 май, регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места. Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19. 

Проф. Балтов: Ще трябва и трета доза ваксина срещу COVID, няма да се мине само с две

Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, общопрактикуващите лекари и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 г. В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря. 

В дните от петък до неделя включително ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица, по реда на тяхното записването.

Това гласи заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, издадена на 17 май. В нея се посочва, че общопрактикуващите лекари предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. След получаване на списъците регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок.

Спад на новозаразените с COVID-19 у нас

Процентът на възрастните хора и на хронично болните, ваксинирани срещу COVID-19, е много нисък, каза Кацаров във видео, разпространено от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Единственият начин за намаляване на разпространението на вируса и смъртността е ваксинацията и всеки може да го види в показателите на страни, които са ваксинирали голяма част от населението си. Ние и по този показател сме последни в ЕС, посочи министър Кацаров.

"Знам, че мнозина се съмняват в безопасността на ваксините, аз също съм имал своите резерви зарази краткия срок и обхват на клиничните изпитвания", допълни той. Факт е, че те са приложени на милиони хора и нежеланите реакции са изключително малко. Вече платихме достатъчно висока цена, само за последните 6 месеца умряха с 26 хиляди души повече отколкото са умирали за същия период на годината през всяка една от проследите пет години, а 80 на сто от починалите от COVID са над 60-годишна възраст, каза още министър Кацаров.

Ваксинирането срещу коронавирусната инфекция е безплатно за всички. Опасността не е преминала и никой не може да гарантира, че вирусът няма да се върне, добави той.

Ето го и пълният текст на заповедта: