След трагедията с 16-годишното момче, починало от ток на улицата в София, в цялата страна службите са засипани със сигнали за опасни или незаконни електроинсталации.

Собственик на ТИР - паркинг край град Килифарево алармира, че захранващ кабел плува във вода и редовно е  късан от камиони, което създава предпоставки за сериозни инциденти, съобщава NOVA.

Росен Папазов е собственик на този паркинг в началото на Прохода на Републиката. От три години пуска жалби за опасен кабел, който минава покрай имота му.

„Има заринат кабел във вода и оток. Два пъти гърмя. Когато минат камионите. Кабелът гърми и го правят нощем. Тук, може да стане същото, като с детето в София”, разказва Росен.
Кабелът не е закопан и плува във вода. Росен Папазов прави хронология на авариите снимайки ситуациите и честите ремонти, заради скъсване. Критичната точка, където често стават аварии на проводника е гранична – собственост и на АПИ, и на община Велико Търново, както и на самия собственик на паркинга. Двете институции вече се сезираха.
„Кабелното трасе е незаконно. От наша страна нееднократно са правени предписания и уведомителни писма. Отново сме отправили писмо към собствениците на имотите да премахнат това незаконно кабелно трасе и в 7-дневен срок да бъде отстранено”, обясни инж. Венцислав Ангелов – директор на областно пътно управление – Велико Търново.

 „Работим по жалбата, уточняваме граници и имоти. В законовия срок ще приключим извършим необходимото”, каза кметът на Килифарево Димитър Събев.

От електроразпределителното дружество заявиха в писмена позиция, че въпросното кабелно трасе не е негова собственост и няма правомощията за поддръжка и контрол. И докато институциите решат проблема, собственика на паркинга направи единственото, което е в неговите правомощия – да огради проблемния участък.