Главният прокурор Иван Гешев е разпоредил на Върховната административна прокуратура да възложи извършването на проверка по реда на надзора за законност на пътната маркировка и пътната сигнализация на магистралите и първокласните пътища на територията на цялата страна.

В хода на проверката ще бъдат привлечени български и международни експерти, както и експерти от неправителствени организации. Ако се установят достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, материалите ще бъдат изпратени на Върховната касационна прокуратура с оглед преценка за търсене на наказателна отговорност от виновни длъжностни лица, съобщиха от държавното обвинение.

Скопие: Точният брой на загиналите на АМ „Струма“ ще стане ясен след ДНК анализ

При наличие на данни за извършени нарушения, материалите от проверката ще бъдат изпратени на Министерски съвет с цел изпълнителната власт да упражни своите правомощия и задължения по закон.

В петък екип от следовател и прокурор ще предаде в прокуратурата в Скопие молба за правна помощ и се очаква да получи ДНК-профили от близките на загиналите за идентифициране на жертвите. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева подчерта отличното сътрудничество между прокуратурите на Република България и Република Северна Македония и увери, че се поддържа непрекъсната комуникация за бързо и ефективно разследване.
Нова версия: Издирват осми човек, оцелял при инцидента на „Струма“

Разследването на инцидента продължава с разпити на свидетели. Показания вече са дали двама от оцелелите пътници в автобуса, като в рамките на днешния ден ще бъдат разпитани още двама от пострадалите, които са на лечение в УМБАЛСМ „Пирогов“.

По досъдебното производство са назначени множество експертизи - съдебно-медицински, автотехническа, пожаро-техническа и др., както и комплексни експертизи за изясняване причините за инцидента. Резултатите от аутопсиите на загиналите при пътнотранспортното произшествие показват, че смъртта им е настъпила основно от задушаване вследствие на възникналия пожар. Извършени са огледи в широк периметър на местопроизшествието, предстоят допълнителни огледи на останките от автобуса.