До безпрецедентна ситуация се стигна вчерашния ден, когато от "Възраждане" напуснаха обявената от тях пресконференция в пресклуба на БТА заради присъствието на определени медии, според тях финансирани от чужбина. В началото лидерът на партията Костадин Костадинов призова представителите на "Дневник", "Капитал", Mediapool.bg и "Клуб Z" да напуснат, в противен случай пресконференция няма да има.

„Представители на жълто-кафявите медии да напуснат, няма да има пресконференция иначе. Ние не изпращаме съобщения до медии, които са финансирани от външни фондации. Доколкото разбирам тук има такива. Не желаем да бъдем с тях в една зала. Нашият морал не позволява, не нарушаваме принципите си“, категоричен бе той и поиска съдействие от служители на БТА „да направят опит да освободят терена“. След като репортерът на “Дневник” отказа да излезе, от "Възраждане" напуснаха на свой ред залата. 

Скандал на пресконференция на „Възраждане“

Днес от засегнатите медии излязоха с позиция за създалата се ситуация.

"Дневник" и "Капитал" оценяват поредната атака на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов не само като недопустима намеса в нормалната работа на репортерите от политици, но и като опасна заявка, че в България може да се предлага безнаказано забрана и репресии за независими медии", се казва в разпространена позиция на двете медии.

Те посочват, че журналистите от двете издания всеки ден вършат работата си качествено и спазвайки всички етични стандарти, отразявайки включително работата и позициите на “Възраждане”.

"Обидите и лъжите, разпространявани публично от лидера на партията, не са просто евтин опит той да предизвика скандал и да си осигури широко публично внимание, а застрашават независимата журналистика и самите репортери", се казва още в позицията.

"Надяваме се, че в този случай останалите политически формации, а и медиите няма да останат мълчаливи пред опитите в стил "Владимир Путин" журналисти и издания да бъдат забранявани - първо на събития, а след това вероятно и на пазара", заявяват още от "Дневник" и "Капитал".

„Доверието в политиците и институциите беше разрушавано систематично през годините. Сега те искат да разрушат доверието в медиите, за да може, например „Възраждане” да си използва само Facebook като едностранен канал, без никаква критичност, без въпрос. Те влагат страшно много усилие, имат най-сериозно присъствие. Сега използват това като евтина сценка, за да привлекат внимание и да пакетират и атакуват медиите, които се опитват да правят журналистика”, коментира пред NOVA главнят редактор на "Дневник" Велислава Попова.

Главният редактор на "Клуб Z" Светлана Джамджиева, пък, обясни, че тяхната медия изобщо не е имала представител на събитието. „Нямаме въпроси, които да искаме да зададем на Костадин Костадинов и не ни интересува неговия отговор в случая. Независимо от това продължаваме да информираме нашите читатели какво се случва”, заяви Светлана Джамджиева.

„Почти съм убедена, че на политиците им харесва да няма доверие в медиите”, коментира още тя.