/ БГНЕС
Отпадна предложението на БСП за мораториум върху спирането на водата и тока при неплатени сметки
Депутатите одобриха на първо четене Закона за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на парламента от 13 март. Ограниченията целят предпазване на населението и преодоляване на последиците от заразата с COVID-19, а в пленарна зала поучиха подкрепата на 129 народни представители, 70 гласуваха с въздържал се.

Така у нас остават затворени за посещение всички търговски обекти, с изключение на хранителните магазини и аптеките. На ресторантите и заведенията за бързо хранене се разрешават обаче доставки на адрес при строго спазване на хигиенните изисквания. Остават спрени учебни занимания и извънкласни занятия в училища и университе, както и посещенията на децата в детски градини и ясли. Провеждането на масови мероприятия също остават забранени до второ нареждане.

Нинова: Има ли България държавен резерв и какво има в него

Всички български граждани, планиращи пътувания извън страната, задължително трябва да сключат медицински застраховки.

По време на дебатите от ГЕРБ предложиха между двете четения на законопроекта да отпадне предвиденото наказание за медицинските специалисти, ако те откажат помощ на пациент по време на епидемията с коронавирус.

Дариткова: Да отпаднат предвидените наказания за медици

Чуха се и още предложения. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че патриотите подкрепят текстовете, но ще настояват за въвеждането на „полицейски час“ между двете четения. Симеонов поиска още църквата да вземе мерки срещу вируса и причастията да не се дават с една лъжичка на всички миряни в храма. „Да не се правим, че тя е свещена“, настоя Симеонов и допълни: „Ние сме в състояние на война с един невидим враг“.

85 хил. облекла и 15 хил. маски пристигат от Турция, варненските курсанти готови за доброволци

От ДПС също изразиха подкрепа, но напомниха, че от партията имат и свои предложения. В зала те обърнаха най-голямо внимание на правата на работниците. Според депутата от движението Хасан Адемов Министерският съвет трябва да определи дейностите и предприятията, които ще бъдат затворени или ще бъде ограничена тяхната дейност.

Най-много критики се чуха от БСП. „Философията на този закон е „спасявай се поединично“, категоричен бе Крум Зарков. „Онези мерки, чрез които държавата може да помогне на обикновените работници, ги няма“, смята той. От левицата не са съгласни още с предложението работодатели да пускат служители в в платен и неплатен отпуск без тяхно желание.

Призивът на Борисов: На работа, до аптеката, до банка, до хранителния магазин и вкъщи (ВИДЕО)

В приетите днес текстове е записано още, че до края на извънредното положение не може да се налага запор на банкови сметки, заплати и пенсии.

Отпадна и предложението на БСП за налагане на мораториум върху спирането на електрическата и топлинната енергия, водата и телекомуникационните услуги на хората, ако не платят сметките.

„Не е монопол на БСП да мисли за хората“, разкритикува идеята на левицата Йордан Цонев от ДПС. „Основният лост да помагаме на хората е като запазим техните работни места“, посочи още той.

Участие в този дебат взе и председателят на КЕВР Иван Иванов, според когото неплащането на битовите сметки от страна на потребителите ще доведе до „голям риск българската електроенергийна система“.

Предложенията за корекция в мерките депутатите ще могат да правят до 18.00 часа днес, а окончателният вариант на текстовете ще бъде гласуван в петък.