/ БГНЕС, архив
85 хил. облекла и 15 хил. маски трябва да пристигнат до утре от Турция. Това заяви на срещата в президентството главният комисар и директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. Той информира, че се работи активно по две направления - доставки и производство на лични защитни средства.

"Започнаха големите доставки. Днес, най-късно утре очакваме от Турция да пристигнат 85 хил. облекла и 15 хил. предпазни маски с висока степен на защита, предназначени за лекарите", подчерта той.

"В България постъпиха 100 000 маски с висока степен на защита, които са насочени към регионалните здравни инспекции само за медицинските лица", допълни Николов.

Призивът на Борисов: На работа, до аптеката, до банка, до хранителния магазин и вкъщи

"От Виетнам чакаме голяма доставка, първата вече е тук, разпределихме я. В момента се намира един самолет на Доха, Катар, който очакваме да кацне в България. Въпрос на 2-3 дни е. Необходима е дипломатическа помощ от МВнР, за да осъществим доставките, включително и за платове, за да можем да вдигнем производството накрак тук", заяви Николай Николов.

Работим изключително активно с Виетнам, Индия, Китай. До 8 април български фирми вече ще имат готови 8000 комплекта гащеризони за многократна употреба за най-висока степен на защита. Първо ще бъдат осигурени медицинските лица",категоричен беше комисарят.

"Правят се опити за собствено производство на маски от висока степен на защита, десетки фирми се опитват да обновят производството или да започнат такова на хирургически маски", добави той.

Главният комисар обясни, че по заповед на премиера е бил създаден логистичен център, който да координира дейностите подпомогне щаба по овладяване на ситуацията.

Радев хвали кабинета, мъмри спекулантите: Грозно е да се печели от здравето

"Нашата дейност е организирана в съответствие с указанията на СЗО и ЕК по отношение на личните предпазни средства за категориите служители - най-висока степен на защита на медицинските лица с непосредствен контакт с болни от коронавирус, тези, които установяват дали са заразени; на второ място - служителите, които ежедневно контактуват с гражданите; на трето - останалите граждани", подчерта Николов.

"На подпис за разпределение минават 20 000 маски със средна степен защита и 50 000 защитни облекла за многократна употреба, предназначено за спешните служби. РЗИ имат за задача да установяват всички необходимости и да ги заявяват пред нас. Вече има и система за онлайн заяви", заяви той.

"Със сигурност произведени защитни костюми за всички медици. Правим всичко възможно да отпушим пазара с лични предпазни средства", заяви директорът на Пожарна безопасност.

Генерал Мутафчийски информира, че е рано да се каже, че сме овладели ситуацията.

"Вече получихме първите облекла, които са 15 пъти по-надеждни от еднократните, те са много здрави", категоричен е той. "Те са много удобни и не затрудняват работата на екипите. До края на седмицата трябва да има 8000 такива облекла."

Щабът: Бременните са податливи на заразяване с коронавирус (ВИДЕО)


"Маските с високо ниво на защита трябва да се използват от медиците, които непосредствено работят с болните от коронавирус. Всеки един български гражданин не се нуждае от такава маска", подчерта генералът.

Има дефицит на молекулярни вирусолози, каза Мутафчийски. "А бързите тестове имат някои недостатъци - те дават 20% фалшиво отрицателни проби и 20% фалшиво положителни."

"Следваме предписанията на СЗО", поясни шефът на ВМА и увери, че има много доброволци, включително военните курсанти във Варна също са заявили готовност за доброволци.

Началникът на щаба обясни, че коронавирусът е нов вирус, но той не създава ново заболяване. "Лечението на това заболяване, леките форми не се лекуват, те са вкъщи. Усложнените са с пневмония, която се лекува. Лекарите трябва да имат кураж да работят", уточни Мутафчийски.