/ БГНЕС
Броят на заразените до момента остава 81
Бременните са податливи на заразяване с коронавирус. Шансът майката да го предаде на новороденото е минимален. Това стана ясно на сутрешния брифинг на оперативния щаб.

"Бременните претърпяват физиологични промени по време на бременността, които ги правят по-чувствителни към всички респираторни вируси, включително и коронавирус. Бременни са податливи на заразяване с това заболяване. Не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето. По време на раждането е възможно да се предаде, затова се препоръчва цезарово сечение. По време на кърмене няма опасност бебето да се зарази. Тоест шансът новородено дете да се зарази от боледуваща майка е минимален или никакъв", обявиха от Националния щаб.

Броят на заболелите от коронавирус у нас до този момент остава 81, заяви ген. Мутафчийски.



Генералът показа и готовите защитни облекла.

"Облеклата са надеждни, леки, с дишаща мембрана, здрави и най-вече многократни. С 10-15 пъти по-надеждни са от еднократните. Издържат на 50 цикъла за пране", обясни проф. Мутафчийски.

„Приближаваме 200 000 случая на заразата общо в света. Регистрирани са нови 7 980 заболели от коронавирус само за изминалото денонощие. В Италия с положителни проби за COVID-19 са 31 500 души, в Испания – 11 000, Германия – 9 300. В Южна Корея има 93 нови случая, Китай са 13 само. Във Франция ще тестват само отишлите в тежко състояние пациенти. В Гърция - почти 400, в Румъния - 17”, поясни за световната обстановка проф. Мутафчийски.

До момента не се очаква друг град освен Банско да остане под карантина.

Ананиев издаде заповед за карантината на Банско


Проф. Тодор Кантарджиев обяви, че се работи по отваряне на лаборатории в Бургас и Пловдив, като специалисти от тези градове трябва да минат обучение.

"Виждам, че наистина са се ограничили хората и има някаква мобилизация в обществото, което е изключително радостно", заяви началникът на щаба в отговор на въпрос относно поведението на българските граждани. "Най-елементарното, което можем да направим, е да се подложим на самоизолация и да спазваме лична хигиена, да бъдем отговорни за своите възрастни роднини и близки, да проявим солидарност."

"Не можем да правим оценка на мерките, те са навременни и адекватни. Още преди да има регистрирани случаи бяхме наложили мерки", коментира генералът.

Борисов: Затворихме хотел на Лъвов мост с британски туристи от Банско

"Много държави по света не постъпиха по този начин и претърпяват критики, защото единственото доказано нещо, което има ефект, е социалното изолиране", добави проф. Мутафчийски.

Според началника на щаба скоро броят на заразените в Италия ще достигне този в Китай, а все още е рано да се каже дали в България мерките ще имат резултат.

"Допреди няколко дни влизащите в България средно бяха около 40-60 хиляди на ден. Това са изследванията, които бяха направени за цялата епидемия в Китай. Отрицателният резултат не е отрицателен, само положителният може да се смята за относително достоверен. Безсмислено е да се тестват всички, влезли в страната, това е излишно харчене на пари и на труд и нямаме капацитета да го направим. Имаме 3 случая от тези 81 души, които имат по 2-3 отрицателни теста, преди да се появи положителният", разкри проф. Мутафчийски.

"Не мога да знам какъв е капацитетът на частните лаборатории, но той не е безкраен. Всички възмутени и хистерични граждани може да си правят изследвания в частните лаборатории и да не натоварват здравната система. От пробите в частните лаборатории шест проби се потвърдиха, а две не се потвърдиха", заяви шефът на ВМА.

„Софиямед“: Няма да предадем доверието на нашите пациенти

Относно оставките на медиците във Втора градска болница генералът заяви, че ги смята за неоснователни.

"Не намирам достатъчно основание у колегите. Коронавирусът е нов вирус, но не прави ново заболяване. Според мен това е реакция на паника", коментира той.

В най-тежко състояние е жената с инсулт, но тя до момента няма дихателна недостатъчност, ако има хора в изключително тежко състояние, това ще бъде оповестявано в отделна част в изявлението.

"Хора, които имат клинични оплаквания или имат леки клинични оплаквания, мястото им е вкъщи. Чак когато има сериозен, тогава се постъпва в болница. Това че има кашлица, хрема или температура, това не е основание за болница. Тези, които са в тежко състояние, отиват последни в болницата и какво заварват - панаир от възмутени граждани", заключи проф. Мутафчийски.