Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
България има готовност да затвори границите си, чакаме зелена светлина от Европейската комисия
Група чужди туристи са били докарани и настанени в хотел на "Лъвов мост", съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг. Районът там е отцепен. Борисов нахока туроператорските фирми, които са довели чужденците насред епидемията от коронавирус. Туристите са британци от Банско, където се появи огнище на коронавирус.

"Английски туристи, туроператорът си ги взел и си ги докарал не стига, че заразили Банско, ами сега и София, и сега полицията ги е заградила. Където има, затваряме, прибираме, на чартърите и с това да се приключва. Изключения няма", отсече министър-председателят.

България ще участва в обществената поръчка на ЕК за защитно медицинско оборудване

България има готовност да затвори границите си. Чака се зелен сигнал от Европейската комисия. Гранична полиция е готова да изпълнява това указание.

Почти всички страни започнаха да въвеждат мерки, които България започна да въвежда още от 28 февруари. Някои закъснели, а някои държави рушат репутацията на ЕС. Наши сънародници, които са спрени абсолютно неправомерно, ще бъдат прекарани да си дойдат в България, коментира Борисов.

"Бих го разделил на две групи – едните, които бедстват, други, които искат да се приберат, повтарям, биват спирани абсолютно неправомерно. Другата група е на онези, които са тръгнали по екскурзии, когато целият свят се страхуваше от коронавируса", заяви още той.

Борисов обсъжда мерките срещу COVID-19 в заседание на Европейския съвет

"Тези, които ще се приберат в България, ако не искат да попаднат под ударите на закона, трябва да се приберат вкъщи и да останат 14 дни. С новите промени много ясно са уредени отношенията с хората, които не спазват карантинния период. Ако първо обичат себе си и своите близки, те трябва да я спазят", предупреди премиерът.

Ако мислите, че е приятно да затваряш един град, да се ангажират полицаи, никак не е приятно, заяви той.

България я дават за пример за бързите и адекватните мерки, похвали страната ни Борисов. И допълни, че е взето решение, с малки изключения, за затваряне на границите с трети страни за 30 дни.

"Единственото доказано лекарство до момента е асоциализацията. Максимум по един човек да пазарува в магазина", призова Борисов. 

"И Втората световна ги свари руснаците неподготвени в първите дни, после се реорганизираха", заяви Борисов относно мерките за коронавируса.

По отношение на темата за необходимостта от военно положение, премиерът заяви, че това прекалено силно определение.

"Нашите граничари ще имат още една тежка задача. Това, което мисля, че голямата част от българите го осъзнават, ние продължаваме да имаме нулева миграция. Споразумението ни с Турция важи. В другите държави комбинацията мигранти и коронавирус създава невероятни трудности и невъзможност да се справят. Няма нито една държава, която да има достатъчно. Някои дори са в криза. Останах приятно изненадан, испанският и гръцкият колега се обадиха с молба, гледали живата връзка във Фейсбук и снимките с нашите предприятия, голяма молба", обясни премиерът.

Макрон: Във война сме! ЕС затваря границите си заради COVID-19 (ВИДЕО)

Борисов заяви, че събрани пари лесно се харчат. „Добрият стопанин иска да защити семейството си. А семейството е България. Ние вече влизаме в дефицит от бюджетен излишък. Много е сладко да излезеш и да кажеш: дайте да освободим всичко от данъци и плащания. Това е популизъм. Можем веднага да изтеглим веднага кредит от 5 милиарда, но ако кризата продължи кой ще плаща тези пари. Искам да запазя държавата ни. Не знаем колко ще продължи тази криза и какви ще са нейните последици“, каза премиерът.

По думите му икономиката ни е крехка, тъй като от няколко години е в подем.