Бойко Борисов
Бойко Борисов / пресцентър, правителствена информационна служба
То се провежда чрез видеоконферентна връзка
Започна участието на министър-председателя Бойко Борисов в консултативно заседание на Европейския съвет във връзка със заболяването COVID-19. То е продължение на предишното заседание на лидерите, което се проведе на 10 март. Чрез видеоконферентна връзка държавните и правителствени ръководители ще обменят актуална информация. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят и предложението на ЕК за ограничаване на пътуванията от трети страни. Целта на мярката е да се ограничи до абсолютния минимум влизането на граждани на трети страни в ЕС, като мярката следва да се приложи от всички държави членки на ЕС.

По време на заседанието ще бъдат обсъдени и рестрикциите върху износа на медицинско оборудване, особено що се отнася до ограничения върху износа за други ДЧ. Европейските лидери ще обсъдят и отпускането на допълнителни средства за изследвания и ваксина.

Очакват се да се засегнат и въпросите на икономическото въздействие, както и въпросът за граждани на ЕС, които са блокирани в трети страни. ЕК направи кратък обзор на приетите мерки до момента